YTA:n kurssi, Pappinen28.-29.8.1999

    La 28.8

Kun saavuimme Pappisten koululle, valtasimme itsellemme parhaat paikat nukkua ja mahdollisimman paljon sentin paksuisia patjoja. Satu kertoi meille millainen kurssi on tulossa. Meidät jaettiin neljään ryhmään ja kaksi ryhmää aina yhdistettiin kun piti tehdä maastossa jotain.

Ensimmäiseksi kaksi yhdistettyä ryhmää lähti hakemaan kumpikin kahdesta eri paikasta vesinäytteen. Meidän ryhmä haki näytteen Pappisten ojasta ja Pappisten koulun rannasta. Toiset hakivat keskeltä järveä ja rannasta hieman matalammalta kuin me. Sitten tutkimme niitten laatua, väriä, sameutta jne...

Seuraavaksi lähdimme viemään metsään pit fall- ansat, jotka yksinkertaisesti suomennettuna ovat muovimukeja, jotka on täytetty veden ja fairyn seoksella. Muki kaivetaan maahan reunojensa syvyydelle. Tarkoituksena oli tutkia seuraavana päivänä mukiin eli ansaan jääneitä eläimiä ja ötököitä. Ryhmässämme oli  Maija ja kanssamme ansoja oli virittelemässä Kaisa, Hanna ja Tarja. Kaivajana ja ryhmänohjaajana toimi Sami "Samppa" Lahti. Toisissa ryhmissä oli Juhana, Vesa, Elina ja Eevaliisa, Sanna ja Susanna.

Saatuamme ansat purkkiin keräilimme kasveja "kasvikartan" mallien mukaan.Oli koivun-, pajun-, ratamon- ja lepänlehtiä jne. Myös kukat oli sallittuja keräilykohteita.

Painelimme luokkaan kasveinemme ja laitoimme ne sanomalehden väliin, josta ne siirrettiin prässiin painumaan. Tulos saadaan katsoa n. viikon kuluttua.

Ryhdyimme kirjoittamaan muistiinpanoja Suomen järvien rehevöitymisestä ja happamoitumisesta. Se on myös ryhmän tutkielman aiheen runko.

Ruokailuun siirryttäessä kohtasimme aivan mahtavan kattauksen: Kirjolohikiusausta, kolmea salaattia ja kananmunaa, vaaleaa ja tummaa leipää sekä näkkileipää! Tällaista pitäisi olla jokapäiväinen kouluruokamme!!!!

Ruoan jälkeen painuimme ruokaperäisille. Siitä alkoikin vapaa ilta. Pelasimme Afrikantähteä, liikennepeliä ja kuuntelimme musiikkia. Kävimme jo ties monennenko kerran rannassa... tällä kertaa paistamassa makkaraa!;) Ilta "huipentui" naisten keihään finaaliin. Ohjelmassa oli myös Vesan ja Juhanan hirsipuu-leikki. Nukkumaan kävimme n. klo 23.00, poikkeuksia lukuunottamatta. (Juhana ja tytöt Vesa, Kaisa, Hanna ja Tarja )

   SU 29.8

Herätys tuli n.8.15 ja samalla kutsu aamiaiselle. Huonosti nukutun yön jälkeen (syy:kärpäset) aamiainen pelasti aamun monipuolisuudellaan.

Aamiaisen jälkeen Satu "Marianne" Sakomaa piti meille n. puolen tunnin teoriaosuuden Suomen korkokuvasta. Teorian jälkeen menimme ulos etsimään pit fall-ansamme. Kaikki ansat löytyi, mutta meno niissä näytti melko hiljaiselta. Emme kuitenkaan alkaneet heti tutkia ansojen saaliita tarkemmin vaan jatkoimme tutkimuksia ulkona. Lähdimme seulojen, lapioiden, vesipurkkien ja pinsettien kanssa metsään etsimään maaperän eläimiä. Maa oli kuivaa, joten eläimiäkin oli niukasti. Löydettiin kuitenkin kastematoja, hämähäkkejä ja kovakuoriaisia.

Sisällä jatkoimme tutkimalla ja lajittelemalla pit fall-ansojen saaliit. Sieltäkin löytyi hämähäkkejä, kovakuoriaisia, viitasammakko, perhosen toukka, muurahaisia ja kaikenlaisia kaksisiipisiä.

Kirjasimme tiedot ylös kansioon ja lähdimme jälleen syömään. Ruokana oli riisiä, perunaa, kanakastiketta ja salaatteja. Ruoan jälkeen pidimme pienen tauon, josta jatkoimme muistiinpanoilla Suomen metsistä.

Viimeiset tutkimukset lähdimme tekemään Tammimäen näkötornille. Tornista oli hienot näköalat ja kaikki uskalsivat tulla ylös, liukkaista portaista huolimatta. Tornista katselimme seudun pinnanmuotoja ja mietimme mitä jääkausi sai aikaan alueella. Alaspäästyämme otimme näytteitä maaperästä, mistä meille selvisi maaperän kerroksien erilaisuus. Koe otettiin putkella, joka työnnettiin maahan. Saimme putkeen neljän eri kerroksen näytteen. Testasimme "sihtipurkeilla" mitä ainesta oli syvimmältä saamamme näyte. Koskettelun ja maistelun jälkeen päädyimme hietan ja hiesun välille.

Mittasimme myös puun ikää. Valitsimme puuksi tien vieressä olevan männyn. Vesa porasi puuhun "testikoneen", mutta ensimmäinen kerta ei onnistunut. Toisella kerralla saimme näytteen ja puun iäksi saatiin laskettua 44 vuotta.

Viimeinen tehtävä oli kasvillisuusruutujen tekeminen. Tehtävällä saadaan selville alueen tyyppikasvilajit. Heitimme kiven tms. olan yli sattuman varaiseen paikkaan. Kiven kohdalta rajasimme n. 1m x 1m kokoisen alueen, jolta määritimme prosentuaalisesti pohjakerroksen ja kenttäkerroksen kasvilajien määrän.

Ruutujen jälkeen pääsimme takaisin koululle, jossa vielä täytimme viimeiset monisteet, siivosimme ja joimme kahvit. Viikonloppu oli hyvin onnistunut ja on varmasti monien mielestä parempi vaihtoehto opiskeluun kuin tunnilla istuminen. HYVÄ JUTTU!!!

kuva1p.jpg (3769 bytes) kuva2p.jpg (3222 bytes) kuva3p.jpg (4527 bytes) kuva4p.jpg (3790 bytes)

                                                                                                       Anni ja Tiina 2A