Wanhojentanssit 19.02.16

Perjantaina 19.02.16 kello 17.00 liikuntahalli täyttyi tyylikkäistä tanssipareista ja katsomo täyteen vieraista, kun Joutsan lukion jatkavat opiskelijat viettivät Wanhojen tansseja. Kauniisiin pukuihin sonnustautuneet daamit säkenöivät näyttävien partnereidensa rinnalla. Upeat puvut, kampaukset ja tanssit loivat loistavan tunnelman. Liikuntahalli oli täynnä väriloistoa ja tanssin taikaa. Lukion alkavat opiskelijat ryhmänohjaajansa Katja Levomäen johdolla koristelivat perjantaina aamulla liikuntahallin ja ruokalan  lukiolla todella tyylikkäästi Disney-teemalla. Tansseja oli harjoiteltu liikunnan opettajien Petri Castrenin ja Niina Syrjän ohjauksessa jo syksystä alkaen. Hallin täyteinen yleisö sai nauttia näyttävistä Wanhojen tansseista.

Tansseihin osallistui tänä vuonna 12 paria. Aamupäivällä 5 paria kävi kello 10.00 Vanhainkodissa ja kello 10.30 Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Tämän jälkeen kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille  liikuntahallissa kello 11.30. Iltapäivällä oli perinteisesti ykkösten tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa kello 12.30.  


Ensimmäistä kertaa  Wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin mukaan tulivat  poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina, kun abit olivat viettäneet penkkaripäivänsä,  wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin.  Kun sitten tanssit tulivat kuvioihin mukaan, niin niiden nimeksi tuli luontevasti Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.

Tansseihin osallistuivat seuraavat tanssijat (linkki kuviin): Inka Piipari ja Jussi Kemppi, Kaisa Malin ja Hugo Hutri, Annu Kaukonen ja Heikki Karvonen, Bettina Törnvall ja Kare Autioniemi, Iida Kurne ja Jiro Heino, Jonna Viik ja Akseli Koskinen, Reetta Tuukkanen ja Verneri Säynätmäki, Kati Kuisma ja ja Erik Kuitunen, Iida Rajala ja Toni Heinonen, Emma Mannila ja Sebastian Sellmann, Aida Nicklen ja Timi Palkeinen, Julie Astikainen ja Peter Fagernäs.
Wanhojen tanssien juontajina toimivat Anni Kolari ja Anna Fågel.  Presidenttipari Kia Ahola ja Samba Sissoho kättelivät saapuvat wanhat. Boolimaljat juhlavieraille tarjoilivat
Sara Kallio ja Erika Haapala (oik) . 

Wanhat tanssivat Niina Syrjän ja Petri Castrenin ohjaamia perinteisiä wanhojen tanssikappaleita. Vanhat saapuivat saliin Poloneesin tahtiin, mikä syntyi  Puolassa. Vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi poloneesilla. Tästä sai alkunsa tapa avata tanssiaiset aina perinteikkäästi poloneesilla. Ensimmäisenä Wanhojen tanssina oli Avaustanssi . Seuraavaksi wanhat tanssivat Perhevalssin. Sitä seurasi wanhojen tansseissa perinteisiin kuuluva reipas preussilainen kävelytanssi Cicapo. Seuraavaksi wanhat tanssivat Pas D Espangen, joka on piirissä tanssittava salonkitanssi. Sitä seurasi yhdeksi näyttävimmäksi wanhojen tanssiksi kehuttu Wienervalssi.  Tätä seurasi amerikkalainen kansantanssi Jiffy Mixer. Lopuksi wanhat tanssivat näyttävän, itse suunnittelemansa tanssin, missä tanssin lopussa nousi joukon keskeltä hevosen pää.

Wanhojen perinteisten kappaleiden jälkeen kuultiin ykkösten ja Markus Tuomisen esittämänä kuusi kappaletta, jolloin yleisö pääsi myös tanssimaan. Ensimmäisenä oli Kun katsoit minuun, jonka jälkeen oli vuorossa kaksi valssia Ollaan niin kuin pääskyset ja Vait` on huulet. Seuraavana olivat vuorossa I need  know ja Akselin ja Elinan häävalssi ja viimeisenä Hetkeksi.


Juhlan lopuksi palkittiin alkavien raadin valitsema paras naisten ja miesten puku ja paras tanssipari. Parhaasta naisten puvusta palkinnon sai Emma Mannila ja miesten puvusta Verneri Säynätmäki. Parhaana tanssiparina palkittiin Inka Piipari ja Jussi Kemppi

 

Tässä on linkki ladattaviin wanhojen  suurikokoisiin, lievästi pakattuihin  yhteiskuviin, jokaisen kuvan koko noin 4 - 5 Mt: 
kuva1 ja kuva2,

Kiitämme erityisesti wanhojen tansseja tukenutta yritystä  Jokita ja videokuvaajaa Mikko Pylvänäinen ja muita yhteistyökumppaneita.

                         

 

Mikko Pylvänäiseltä Rautakauppalasta puh. 0400919089  voit tilata ikimuistoisen tanssivideon DVD:lle poltettuna tosi edullisesti 6 €.  

   Kuuntele wanhojentanssit windows media audiona (wma) täältä.

 Katso 45 min wanhojentanssivideo täältä YouTubesta (koko näyttö) tai alta ikkunassa. 

 
 

Sivu päivitetty 28.04.2020 
Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |