LUCIA 2013

Pyhä Lucia oli alun perin sisilialainen aatelisneito, joka kärsi marttyyrikuoleman kristittyjen vainoissa v. 304. Eläessään hän auttoi köyhiä ja kärsiviä. Myöhemmin häntä on pidetty sokeiden suojeluspyhimyksenä. Suomeen Lucia-perinne levisi Ruotsin kautta.  Lucian päivää juhlittiin Ruotsissa 1700-luvulla koulujen viimeisenä työpäivänä ennen joululomaa. Juhlaa vietettiin myös kodeissa. Siellä tuli tavaksi, että nuori valkopukuinen neito kynttiläkruunu päässä tarjoilee kotiväelleen aamulla sängyn viereen aamiaistarjottimen, jolla on kahvileipänä mm. lussekatter, kissanmuotoisia pullia. Uskottiin taikoihin ja kun söi kissanmuotoisen pullan, sai olla rauhassa pahoilta hengiltä. Tukholmassa alettiin järjestää 1920-luvulla suuria Lucia-kulkueita. Tapa levisi Suomeen 50-luvulla ja Luciasta tuli Folkhälsanin hyväntekeväisyyskampanjan keulakuva.  
Kaikissa tarinoissa kuvataan Lucian valoisaa olemusta samalla tavalla. Lucia saapuu vuoden pimeimpään aikaan kynttiläkruunu päässä tuoden valoa. Lucia on sankari, hän on marttyyri, rohkeuden ja lujan uskon symboli. Vaikka hän on hento ja valkoinen, hän pitää sen minkä uskoo hyväksi ja todeksi. Lucia kehottaa meitä miettimään  lähimmäisenrakkautta, halua auttaa ja ilahduttaa toinen toistamme.  


Joutsassa Lucia on lukion 1. vuosiluokan pitkä perinne. Tänä vuonna  valittiin jo Joutsan 33. Lucia. Poikkeuksena tavanomaiseen kulkueeseen  meillä ovat tähtipojat mukana valonnäyttäjinä kulkueelle. Valoa kaamoksen keskelle tuovaksi Lucia-neidoksi valittiin 13.12.13 joutsalainen Hanna Lankia. Tähtipoikina olivat Jaakko Lahti, Mikko Parkkonen ja Janne Tabell. Neitoja olivat Iiris Hartonen, Minna Hartonen, Sara Himmanen, Iida-Maria Hintikka, Heidi Hokkanen, Silja Hölttä, Juuli Järvinen, Sini Järvinen, Niina Leppä, Sanna Onali, Julia Hallberg, Fanny Harjula, Nelli Heikkinen, Veera Hentinen, Kati Ihanajärvi, Jonna Kilpinen, Tuija Leppäkorpi, Anne Mustonen, Marika Nieminen, Kiia Räsänen, Tehilla Salonen ja Elina Schildt.  Lucia-tekstin lukiolla luki Fanny Harjula. Lucia-kulkue esiintyi lukiolla, ala-koulussa, Vanhainkodilla ja Päiväkoti Koivukummussa. Musiikinopettaja Markus Tuominen säesti kulkuetta ja ohjaajana oli ruotsin opettaja Lisa Pohjola.  Lucia-kulkue esitti  myös joululauluja. 

 

Kuuntele Lucia-juhla täältä.


  Katso Windows Media-video täältä. Video (51 Mt) latautuu ensin koneelle. Videokuvaajana on toiminut Santeri Hentinen ja valokuvaajana Keijo Koo.