Wanhojentanssit 13.02.09

Perjantaina 13.02.09 frakkien hännykset liehuivat ja hameiden ja pikkutakkien helmat lepattivat Joutsan lukiolla ja liikuntahallissa. Olihan nimittäin wanhojen päivä ja tanssiaiset. Abit olivat lähteneet ja kakkoset ottivat lukion vanhimman ikäluokan paikan ja ykköset elivät vauvaikäkautta.
Ensimmäistä kertaa  wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin tulivat mukaan poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin, mistä juontuu nimi Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.
Vauvat eli lukion ykköset ryhmänohjaajiensa Sisko Minkkisen ja Lisa Pohjolan johdolla järjestivät ikimuistoisen, onnistuneen ja hienon juhlan wanhoille, joita wanhojen ryhmänohjaajina avustivat Keijo Kurki ja Matti Niemi. Wanhat olivat opetelleet tansseja liikunnan opettajiensa Petri Castrenin ja Ulpu Hämäläisen ohjauksessa jo syksystä alkaen. 
Tansseihin osallistui tänä vuonna 19 paria. Aamupäivällä 4 paria kävi kello 10 Vanhainkodissa ja Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Tämän jälkeen kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille ja rölliläisille uudessa liikuntahallissa kello 11.30, jonka ykköset olivat koristelleet hienoksi tanssisaliksi. Iltapäivällä oli ykkösten poikavauvojen tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa kello 12.10 ja tämän jälkeen tanssit liikuntahallissa kello 13.45. Illalla järjestettiin vielä maksullinen esitys yleisölle kello 17. Kaiken kaikkiaan useita satoja henkilöitä  sai  päivän mittaan ihailla hienoja ja kalliita kampauksia ja wanhojen arvokkaita, komeita ja tyylikkäitä juhlapukuja. 
Tansseihin osallistuivat seuraavaat parit: Juska Kuhanen ja Sini Lähdelahti, Juho Onali ja Riina Saltiola, Markus Tuominen ja Mari Lehmussaari, Jussi Ruskeala ja Mariia Makkonen, Janne Suomi ja Mari Puurula, Hentriikka Reinikainen ja  Sara Laitinen, Toni Heinonen ja Annika Laattala, Marika Kärkäs ja Lotta Rintala, Janne Kosunen ja Silja Tikka, Antti Helenius ja  Sanna Huoponen, Kalle Havula ja Paula Rantanen, Janne Otava ja Mervi Monto, Jukka Järvinen ja Riikka-Liisa Räsänen, Atte Virtanen ja Erika Miettinen, Erik Rannaste ja Riikka Koskenniemi, Lassi Saarela ja Vanessa Koskipalo, Miska Meronen ja Anni Nurminen, Lauri Rannaste ja Johanna Vilkman, Taina Holla ja Ulpu Hämäläinen. Presidenttipari  Fiia Suuronen ja Niklas Uussilta kättelivät saapuvat vieraat ja maljat juhlavieraille ojensi Jesse Rantanen. Juontajina toimivat Jonna Tikander ja Santeri Tiainen.  Lukion alkavien tyttöjen lauluryhmä  esitti kolme Disneyn valssia. Heitä säesti musiikinopettaja Markus Tuominen. Yläkoululainen Mikko Malin esitti hanurilla Aila-tangon.Wanhojen tanssimat kappaleet  olivat järjestyksessä Poloneesi, Cicapo, Mignon, Jiffymixer,  Mustasukkaisuutta ja Lambeth Walk. Poloneesi  syntyi Puolassa, kun vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi tällä tanssilla. Näin sai alkunsa tapa avata tanssiaiset poloneesilla. Perhevalssi Mignon kehittyi 1700-luvulla Saksan ja Itävallan kansantansseista. Kävelytanssi Cicapoon kotimaana pidetään Preussia. Jiffymixeriä tanssitaan yleensä ringissä ja taustalla soi folkmusiikki. Tangon kotipaikkana pidetään Buenos Airesia Argentiinassa. Tangoa mies voi tanssia ruusu suussa. Lambeth Walkia voidaan tanssia aurinkolasit päässä.
Parhaan miesten juhlapuvun palkinnon voitti oli Erik Rannaste (kuva 59 ja kuva 60) ja naisten Marika Kärkäs (kuva 57 ja kuva 58). Parhaana tanssiparina palkittiin Vanessa Koskipalo ja Lassi Saarela (kuva 61 ja kuva 63). Palkitut valitsi ykkösten raati.
Tässä on linkki wanhojen  suurikokoiseen yhteiskuvaan
Alla-olevasta kuva-albumista voit ihailla pukuloistoa. 
Osa iltanäytöksen kuvista on yläkoululaisen Mikko Tuomisen kuvaamia.

 Katso 48 min wanhojentanssivideo täältä YouTubesta (koko näyttö)


  Eero Peltoniemen  Joutokanavalle kuvaama 48 min tanssivideo on nähtävissä täältä Windows Media Videona. Video (264 Mt) latautuu ensin koneelle. 

Pahoittelemme alkuperäisestä videonauhasta puuttuvaa ääntä.
Jälkiäänityksen taustalla soi Joutsan wanhojentansseissa soitettuja kappaleita.

 

Sivu päivitetty 08.05.2020 
Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |