Wanhojentanssit 15.02.08

Ensimmäistä kertaa  wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin tulivat mukaan poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin, mistä juontuu nimi Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.
Vauvat eli lukion ykköset ryhmänohjaajiensa Keijo Kurjen ja Mattia Niemen johdolla järjestivät ikimuistoisen, onnistuneen ja hienon juhlan wanhoille, joita ryhmänohjaajina avustivat Satu Lahti ja Tarja Nikkilä. Wanhat olivat opetelleet tansseja liikunnan opettajiensa Petri Castrenin ja Ulpu Hämäläisen ohjauksessa. Tansseihin osallistui tänä vuonna 13 paria. Aamupäivällä kuusi tanssiparia kävi Vanhainkodissa ja Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Palvelutaloon oli saapunut myös osa Päiväkodin  rölliläisistä.  Tämän jälkeen Kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille ja rölliläisille uudessa liikuntahallissa, jonka ykköset olivat hienosti koristelleet. Iltapäivällä oli ykkösten tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa ja tämän jälkeen tanssit liikuntahallissa. Illalla järjestettiin vielä maksullinen esitys yleisölle. Kaiken kaikkiaan lähes 700 henkilöä  sai  päivän mittaan ihailla hienoja ja kalliita kampauksia ja wanhojen arvokkaita, komeita ja tyylikkäitä juhlapukuja. 
Tansseihin osallistuivat seuraavat parit: Tiia Kärnä ja Otto Kivinen, Maiju Kuitunen ja Ville Tuukkanen, Jenna Stolt ja Silja Ojanen, Emma Peltonen ja Tiia Hännikäinen, Noora Ikonen ja Niko Uussilta, Paula Salonen ja Joonas Saari, Kati Salonen ja Eetu Huikarinen, Tuuli Kauranen ja Aarne Liukkonen, Heidi Vuorimaa ja Kimmo Hämäläinen, Soile Niinikoski ja Niko Heinonen, Elina Metsänen ja Henri Rolig, Ida Tommila ja Otto Koskinen, Maria Rantamäki ja Otto Takala. Presidentti ja hänen parinsa Mari Lehmussaari kättelivät saapuvat vieraat ja maljat ojensivat Lauri ja Erik Rannaste. Juontajina toimivat Mariia Makkonen ja Juska Kuhanen. Orkesterissa soittivat kuvassa vasemmalta Jussi Ruskeala, Lassi Saarela, Miska Meronen, Janne Kosunen Mervi Monto,  ja miksauksesta huolehti Jukka Järvinen. Hanuria soittivat kuvassa vasemmalta Johanna Vilkman ja Mervi Monto.  Kuorossa lauloivat  ykkösten tytöt vasmmalta Riikka Vilavaara, Anni Nurminen, Sanna Huoponen, Erika Miettinen, Sara Laitinen, Mari Puurula, Paula Rantanen, Mari lehmussaari, Taina Holla, Annika Laattala, Silja Tikka, Vanessa Koskipalo ja Johanna Vilkman. Musiikin ohjauksesta vastasi musiikinopettaja Markus Tuominen. Iltatilaisuuden juonsivat Juska Kuhanen ja Taina Holla.Wanhojen tanssimat kappaleet  olivat järjestyksessä Poloneesi, Cicapo,  Mignon, Mustasukkaisuutta, Wienervalssi,  Pas d`Espagne ja Salty Dog Rag. 
Poloneesi  syntyi Puolassa, kun vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi tällä tanssilla. Näin sai alkunsa tapa avata tanssiaiset poloneesilla. Kävelytanssi Cicapoon kotimaana pidetään Preussia. Perhevalssi Mignon kehittyi 1700-luvulla Saksan ja Itävallan kansantansseista. Tangon kotipaikkana pidetään Buenos Airesia Argentiinassa. Wienissä 1880-luvulla asunut Johan Strauss vanhempi sävelsi Wienervalssin. 1920 luvulla Amerikassa syntyi Salty Dog Rag. 
Ykkösten kuoro esitti seuraavat kappaleet foxin Suklaasydän, tangon Satumaa, tangon Lapin Tango ja valssin Uralin Pihlaja. Bändi soitti seuraavat instrumentaalikappaleet valssin Suhmuran Santra ja humpan Heili Karjalasta. Johanna ja Mervi esittivät hanurilla kappaleet  jenkan Väliaikainen, valssin Rantakoivun alla ja valssin Nuoruusmuistoja.
Paras palkittu miesten juhlapuku oli Otto Koskisella ja naisten Tuuli Kaurasella. Parhaana tanssiparina palkittiin Noora Ikonen ja Niko Uussilta. Palkitut valitsi ykkösten raati.
Tässä on linkkejä wanhojen yhteiskuvaan ja suurikokoiseen yhteiskuvaan ja osakuviin kuva 1 tai kuva 2 tai kuva 3
Alla-olevasta kuva-albumista voit ihailla pukuloistoa. 
Osa iltanäytöksen kuvista on yläkoululaisen Mikko Tuomisen kuvaamia.

 Katso 60 min wanhojentanssivideo täältä YouTubesta (koko näyttö). 


 
Eero Peltoniemen  Joutokanavalle kuvaama 60 min tanssivideo on nähtävissä myös täältä Windows Media Videona. Video (185 Mt) latautuu ensin koneelle. Katso täältä noin minuutin yhteiskuvavideo. 


Valitettavasti videokuvassa esiintyy videokamerasta ajoittain johtuvaa epätarkkuutta.
Maailman pienin TV-asema Joutokanava lähettää wanhojentanssit yli 500 kaapelitalouteen Joutsan kaapeliverkossa sunnuntaina 24.02.08.