LUCIA

Lucian historia     
Pyhä Lucia oli alun perin sisilialainen aatelisneito, joka kärsi marttyyrikuoleman kristittyjen vainoissa v. 304. Eläessään hän auttoi köyhiä ja kärsiviä. Myöhemmin häntä on pidetty sokeiden suojeluspyhimyksenä. Suomeen Lucian palvonta levisi Ruotsin kautta. Ruotsissa hänet tunnettiin mm. Lukkina tai Lussina. Uuden merkityksen Lucian päivä sai Ruotsissa 1700-luvulla, kun siitä tuli koulujen viimeinen työpäivä ennen joululomaa. Juhlaa vietettiin myös kodeissa. Siellä tuli tavaksi, että nuori valkopukuinen neito kynttiläkruunu päässä tarjoilee kotiväelleen aamulla sängyn viereen aamiaistarjottimen, jolla on kahvileipänä mm. lussekatter, kissanmuotoisia pullia. Uskottiin taikoihin ja kun söi kissanmuotoisen pullan, sai olla rauhassa pahoilta hengiltä. Tukholmassa alettiin järjestää 1920-luvulla suuria Lucia-kulkueita. Tapa levisi Suomeen 1950-luvulla ja Luciasta tuli Folkhälsanin hyväntekeväisyyskampanjan keulakuva.


Joutsan 25. Lucia 2005

Joutsan kouluissa Lucia-perinteellä on jo pitkä taival. Tänä vuonna valittiin jo 25. Lucia. Hän on Joutsan lukion 1. vuoden opiskelija Hanna-Mari Kotimäki. Intoa Lucia-kulkueen järjestämiseen  antoivat Joutsan kummikuntavieraat Finnspångista . Meillä perinne aluksi oli pitkän aikaa yläasteen 8.-luokkakaisten perinne. Nykyään se on lukion 1. vuosiluokan perinne.
Poikkeuksellista tavanomaiseen kulkueeseen on, että meillä ovat tähtipojat mukana. Perinne alkoi myöhemmin kuin tyttöjen perinne. Pojat vaativat tuolloin, että ei pelkästään "likoille" saa järjestää koulussa kivaa vaan myös pojille. Pojat saivat oman  tehtävän tulla valonnäyttäjiksi kulkueelle. Pojat nimittäin ennen vanhaan kiersivät ennen joulua valo kädessä pimeässä talosta taloon keräämässä opiskelurahaa seuraavaa lukuvuotta varten.
Joutsan Lucia-perinne on muuntunut matkan varrella. Kulkue on koko ajan ollut ruotsin kielellä laulava kulkue. Se on vieraillut ala- ja yläasteella. Viime vuosina vanhainkodilla ja Röllissä, niin kuin tänäkin vuonna. Vuonna 1987 koko Joutsan kouluväki, noin 500 henkeä, kokoontui kirkkoon seuraamaan juhlallista kruunausta ja kulkuetta ja samalla pidettiin yhteinen kauneimmat joululaulut -tilaisuus.
Perinteen ylläpitäminen on ollut palkitsevaa. Kulkueeseen on ollut aina riittävästi halukkaita , joskus jopa jouduttu karsimaan. Meillä on ollut myös myötämielinen vastaanotto vierailukohteissa. Tätä pidänkin yhtenä arvokkaimmista asioista, että eri ikäiset ihmiset kohtaavat Lucia- kulkueen välityksellä. Vanhaikodilla ja Röllissä kulkue pitää musiikinopettaja Markus Tuomisen avustamana pienen yhteisen joululauluhetken.


Joutsan kulkueen ohjaaja, ruotsinopettaja Pirjo Valkonen on ollut mukana alusta pitäen. Muutama vuosi sitten saimme Suomen ruotsinopettajat ry:n myöntämän kulttuuriapurahan, jonka avulla olemme kohentaneet varusteita. Kiitollisia olemme myös Joutsan seurakunnalle, joka alkuvuosina lainasi meille rippialboja, myöhemmin lahjoitti käytöstä poistetut käyttöömme.
Tämän vuoden kulkueeseen kuuluu Lucia Hanna-Mari Kotimäki ja 9 neitoa: Elina Hietala, Annika Koskinen, Tuuli Lavia, Tanja Leppäkorpi, Matleena Peltonen, Virpi Salonen, Outi Saarinen, Riikka Talja ja Birgitta Vesanen sekä 4 tähtipoikaa: Antti Heikkinen, Kimmo Hämäläinen ja Miikka Elfvengren. 

Lucia on valo ja rakkaus
Kaikissa tarinoissa kuvataan Lucian valoisaa olemusta samalla tavalla. Hän on valo, joka karkottaa pimeyden. Lucia saapuu vuoden pimeimpään aikaan. Lucia haluaa, että me hänen kynttiläkruununsa loisteessa löytäisimme sen, mikä helposti voi kadota jouluvalmistelujen kiireessä ja hälinässä: rakkauden ja huolenpidon niitä kohtaan, joiden asiat ovat huonommin kuin meillä itsellämme. Säteilevä Lucia kehottaa meitä miettimään - hiljaa ja nöyrästi - lähimmäisenrakkautta, halua auttaa ja ilahduttaa toinen toistamme.
  

Pirjo Valkonen

Viemällä hiiren kuvan päälle saat lisätietoa kuvista

Lucia kulkue lukiolla
Lucia-kulkue lukiolla, viemällä hiiren kasvojen kohdalle saat nimet Pirjo Valkonen Lucia-neito Hanna-Mari Kotimäki Lucia-kulkue vanhainkodilla Lucia jakamassa karamellejä Lucia-kulkue päiväkoti Röllissä Lucia-kulkue päiväkoti Röllissä Viulisti Markus Tuominen Pirjo Valkonen Lucia-kulkue päiväkoti Röllissä Lucia-kulkue päiväkoti Röllissä Lucia-neito jakamassa karamellejä Lucia-neito jakamassa karamellejä 

 


Sivu päivitetty 06.05.2021  
Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |