Wanhojentanssit 05

Ensimmäiset wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa jo vuonna 1987. Vuonna 1994 tansseihin tulivat mukaan poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina wanhat pukeutuivat mummojen ja vaarien aikaisiin vanhoihin asuihin, mistä onkin peräisin nimi Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.Lukion ykköset  eli vauvat järjestivät juhlan lukion kakkosille eli wanhoille. Tansseihin osallistui 39 wanhaa. Aamupäivällä kuusi tanssiparia kävi Vanhainkodissa ja Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa asukkaita.  Mukana olivat Johanna Heino ja Mikko Kivekäs, Sari-Anna Karppinen ja Jaakko Peltonen, Anna Pylsy ja Jussi Saarela, Cristel Vahtra ja Ari Ohvo, Maija Mattila ja Santtu Pihlaja sekä  Maija Valtonen ja Oskari Peltonen.  Kaikki wanhat esittäytyivät yhdessä juhlakierroksella ala-asteella ja tanssivat yhden kappaleen yläasteen salissa. Oppilaat saivat ihailla tyttöjen hienoja kampauksia ja kaikkien wanhojen arvokkaita ja komeita juhlapukuja. 
Lukiolle paluun jälkeen ohjelmassa oli  ruokailu. Kauniisti koristellussa ruokalassa nautittiin maittavia herkkuja vauvojen tarjoilemana. Sitten siirryttiin vauvojen koristelemaan hienoon liikuntasaliin. Presidenttipari Enni Lehtosalo ja Kosti Takala  kättelevät ja toivottivat hienosti pukeutuneet wanhat tervetulleiksi ja vauvojen edustajat Taru Vuori ja Janne Kuusinen ojensivat tervetulomaljat wanhoille. Varsinaiset tanssit alkoivat juontajien Mirka Puurulan ja Anssi Savolaisen tervetulopuheen ja alkumaljojen jälkeen. 
Tansseihin osallistuivat seuraavat parit ja ryhmät saliin tulojärjestyksessä: Johanna Heino ja Mikko Kivekäs, Maija Valtonen ja Oskari Peltonen, Jussi Saarela, Anna Pylsy ja Matti Paananen, Sari-Anna Karppinen ja Jaakko Peltonen, Maija Mattila ja Santtu Pihlaja, Markus Paappanen, Reetta Pänkäläinen ja Tuomas Hämäläinen, Hanna Vanhatalo ja Juha Saltiola, Elisa Rantalainen ja Jarkko Puhakka, Noora Puistovirta ja Sami Tommola, Saara Ekroos ja Petteri Leppänen, Meri-Tuuli Ruuti ja Heikki Kosonen, Enni Raittienen ja Tommi Laattala, Mira Maunula ja Kai Rellman, Ari Ohvo, Cristel Vahtra ja Janne Hölttä, Juho Vainionmäki, Johanna Salonen ja Tomi Hokkanen sekä Ilari Suuronen, Erika Åkman ja Pasi Kukkanen.Wanhojen tanssien 1. perinteisenä  kappaleena oli Poloneesi. Poloneesi  syntyi Puolassa  kun vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi tällä tanssilla. Näin sai alkunsa tapa avata tanssiaiset poloneesilla. Muina kappaleina wanhat tanssivat perhevalssi Mignonin, kävelytanssi Cicapoon, Lambeth Walkin, Wienervalssin ja Tangon.  Perhevalssi Mignon kehittyi 1700-luvulla Saksan ja Itävallan kansantansseista, Lambeth Walk valtasi Englannin 1920-luvulla ja Cicapoon kotimaana pidetään Preussia. Tansseissa yleisön ja wanhojen yhdessä tanssittavaksi tarkoitettuja kappaleita  olivat Akselin ja Elinan häävalssi, Emma, Satumaa, La Cumparsita, Kulkurin valssi, Väliaikainen, Ranskalaiset korot, Jätkän humppa, Tulipunaruusut ja Kultainen nuoruus. Näiden kappaleiden musiikista vastasi ykkösten eli vauvojen muodostama yhtye ja kuoro. Rummuissa oli yläasteelta Antti Heikkinen.  
Tanssien lopussa oli sitten palkintojen jako ja kukitus.  Naisten paras puku oli Anna Pylsyllä  ja miesten Sami Tommolalla. Paras tanssipari oli Johanna Salonen ja Juho Vainionmäki. 
Tanssien harjoituksista ja ohjauksesta vastasivat liikunnan opettajat Cristel Vahtra ja Petri Castren ja musiikinopettaja Markus Tuominen ja ykkösten ryhmänohjaaja Sari Jokinen.  

Wanhojentanssit oli mahdollista katsella livenä netistä ensimmäisenä vastaavana tapahtumana koko Suomessa.
 

Tanssit ovat nähtävissä 50 minuutin pituisena Joutokanavan kuvaamana videona.  Niitä voit katsella suoratoistona Windows Media Playerillä laajakaistayhteyksillä nopeudella 225kb/s. Tanssit ovat kuultavissa nopeudella 32 kb/s. Joutokanava lähettää tanssit Joutsan kaapeliverkossa sunnuntaina 27.02.05 klo 18.00.

 Katso 50 min wanhojentanssivideo täältä YouTubesta (koko näyttö) tai alta ikkunassa.


  Joutokanava
n kuvaama 50 min tanssivideo on nähtävissä myös täältä Windows Media Videona. Video (83 Mt) latautuu ensin koneelle. (Muuta ikkunan kokoa tarvittaessa).
Tanssit ovat kuultavissa Windows Media Audiona täältä

 

Suurenna selaimessa tarvittaessa kuvaa oikeasta alakulmasta. Osa kuvista on kaapattu videokuvasta.
 

 

Sivu päivitetty 02.05.2020  
Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |