Vuosituhannen viimeiset Wanhojen tanssit 1999

Joutsan lukiossa herätettiin vuonna 87 Wanhojen tanssit uudelleen henkiin lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Tätä perinnettä on sitten jatkettu ja todella tästä on tullut viime vuosina yhä toivotumpi ja näkyvämpi tapahtuma myös ulospäin. Kakkosten opiskelijat tekivät ensimmäisiä pukuvarauksia jo viime kesänä. Osa  vuokrasi puvun, osa taas osti.Oli myös niitä jotka  tekivät sen itse, säästäen siten jopa tuhansia markkoja. Vanha sananlasku, että puku miehen tekee , myös naisen, näytti pitävän paikkansa. Voi sitä pukujen ja henkilöiden loistoa mikä näkyi Wanhojen päivänä. Tällöin ei pidä unohtaa myöskään kampaamojen   merkitystä. Mieleen tuli ajatus, että nämä ovat itsenäisyyspäivän Linnan juhlat. Kun paikalla ei näkynyt tasavallan presidenttiä, niin tästä ajatuksesta oli luovuttava. Poloneesia ja muita tansseja oli harjoiteltu jo viime vuoden puolella.Unohtaa ei sovi ykkösiä, jotka olivat järjestelyjen takana ja loivat loistavat puitteet juhlalle. Itse he olivat pukeutuneet vauvoiksi.
Juhla alkoi ykkösten järjestämällä lounaalla heti puolenpäivän jälkeen. Lounaalta siirryttiin sitten hienosti koristeltuun liikuntasaliin ja nautittiin isäntien tarjoama tervetulomalja. Salissa olivat jo Wanhojen sukulaiset monikymmenpäisesti   odottamassa. Tervetulotoivotusten jälkeen aloitttivat wanhat tanssin Poloneesilla. Poloneesi on kotoisin 1600-luvun Puolasta. Se oli juhlallinen kulkue, alunperin entisten sotilaitten voiton marssi, johon naiset eivät saaneet ottaa osaa. Vasta myöhemmin   saattoi siihen liittyä erillisiä pareja. Meillä Suomessa on Poloneesia tanssittu tavallisesti marssin tahdissa juhlien alkajaistanssina. Poloneesia seurasivat perhevalssi Mignon, 1800-luvun espanjalainen Pas D`Espagne, Cicapo ja 1800-luvun ranskalainen Pas De Quatre. Koulun uudet äänentoistolaitteet takasivat kuuluvuuden koko saliin. Ykkösten kuoro esiintyi mahtavasti. Pianon takaa löytyi säestäjinä paikkakunnan seppo hovit, aluksi Mika Äijäläinen ja sitten musiikin opettaja Markus Tuominen. Loistavana rumpalina toimi Olli Kalmari. Tulevaisuuden kykyjä ovat laulusolisteina toimineet Sarlotta Grönstrand ja Anu Ruotsalainen, niin hyvin heiltä sujuivat  musiikkikappaleet.Yhtye esitti seuraavat kappaleet: Kulkurin valssi, Emma, Heili Karjalasta, Jätkän humppa, Satumaa, Kotkan ruusu, Metsäkukkia,  Vesivehmaan jenkka, Väliaikainen, Tulipunaruusut, Suklaasydän, Lapin tango ja Akselin ja Elinan häävalssi. Ykkösten järjestämiä kilpailuja nähtiin tanssin lomassa. Parketilla eivät pyörähdelleet ainoastaan Wanhat vaan myös muut juhlavieraat. Kun kello alkoi lähestyä puolta neljää, oli  lopeteltava tätä lämminhenkistä tilaisuutta. Sitä ennen kuitenkin palkittiin paras tanssipari Antti Heiska ja Sari Sievänen ja parhaaseen juhla-asuun puketuneet Maria Salste ja Tuukka Hentinen. Juhlaan osallistuneille jäi mieluisat muistot tämänvuotisista Wanhojen tansseista. Seuraavat kuvat kertovat tästä onnistuneesta juhlasta.

    Awards

Heiska Antti Sievänen Sari Salste Maria Hentinen Tuukka

Heiska Antti, Sievänen Sari, Salste Maria, Hentinen Tuukka

Markus ja Markuksen bändi

Tuominen Markus Ruotsalainen Anu Grönstrand Sarlotta Kalmari Olli Äijäläinen Mika

Tuominen Markus, Ruotsalainen Anu, Grönstrand Sarlotta, Kalmari Olli, Äijäläinen Mika

Teksti: Keijo Kurki 2B:n ryhmänohjaaja

Seuraavassa wanhojen omia kertomuksia:

Kaikkien oli tarkoitus saapua koululle kahdeksitoista, mutta kuten yleensä, joukossa oli muutama Mattimyöhäinen. Lopulta kaikki kuitenkin olivat paikalla ja lähdimme perinteiseen tapaan vierailemaan ala- ja yläasteella. Ulkona oli hieman kylmää ja sen takia visiittimme oli melko nopea...
Ruokailu alkoi klo 12.30 Juhana-vauvan toivottaessa meidät tervetulleeksi. Ruoka oli hyvää ja tarjoilijat erittäin kohteliaita.
Seuraavana olikin sitten vuorossa siirtyminen juhlasalin puolelle. Salin koristelu oli erittäin onnistunut, kiitokset siitä ykkösille. Tanssitilaa olisi kyllä saanut olla enemmän... Juhla alkoi tervetuliaispuheella ja -maljalla. Ensimmäinen tanssi oli poloneesi ja se taisi sujua ihan hyvin. Pakollisten näytöstanssien lisäksi ohjelmaan sisältyi vapaata tanssia ja erilaisia kilpailuja meille wanhoille. Myös vauvat pääsivät leikkimään Fröbelin Palikoiden tahdissa. Lopuksi palkittiin parhaat puvut ja tanssipari.
Kun tanssit koululla olivat ohi, siirryimme kukin omaa tahtiamme Joutsenlammelle jatkamaan juhlimista, mutta se onkin sitten jo aivan toinen tarina piste piste piste

Wanhojen tanssit alkoivat klo. 12.00 perinteikkäästi kulkueella ylä-ja ala-asteelle. Sieltä wanhat siirtyivät aterioimaan lukion ruokasaliin vauvojen tarjoillessa heille mm. riisiä ja kanaa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Tanssit pääsivät alkuun hieman aikataulusta myöhässä siinä puolen jälkeen. Tanssit sujuivat hyvin ja myös opettajat pääsivät pistämään jalalla koreasti. Välillä wanhat pääsivät vähän leikkimään eikä vauvojakaan unohdettu. Kokonaisuutena tanssit menivät erittäin hyvin, lukuun ottamatta muutama revennyttä pukua. Lopuksi juhlakaluista napsittiin valokuvia enemmän kuin laki sallii. Illalla wanhat siirtyivät jatkamaan juhlintaa Joutsenlammelle. Juhlat saatiin kunnialla päätökseen noin klo 02.00.

Kun väki vähenee niin pidot paranee. Vanhan sananlaskun paikkansapitävyys tuli taas kerran todistettua Joutsan lukiolla perjantai-iltapäivänä 19.2. kun kakkoset viettivät vanhojenpäiviä abien jätettyä rakennuksen.
Kauniit ja komeat juhlijat ilmaantuivat paikalle enemmän tai vähemmän hyvissä ajoin. Vuoden 1999 vanhojenpäiväpuvut olivat kaikki todella onnistuneita luomuksia ja korostivat kantajiensa parhaita puolia. Aluksi tehtiin perinteinen näyttäytymiskierros peruskoulun puolella. Ala- ja yläasteelle käveltiin ilman päällysvaatteita ja ilma ulkona oli varsin viileä joten kenenkään ei tarvinnut ainakaan hikoilla jännittyneenä.
Ulkoilukierroksen jälkeen siirryimme ruokalan puolelle nauttimaan ykkösten poikien tarjoilemasta juhla-ateriasta.
Ruokailun jälkeen nousimme yläkertaan odottelemaan itse tanssitilaisuuden alkua. Astelimme sisään juhlasaliin pienoisen jännityksen vallitessa. Isäntäpari Hanna Salonen ja Jukka Laattala kättelivät vanhat. Joimme tervetuliaisboolin ja kuuntelimme isännän lyhyen, mutta ytimekkään puheen sekä tilaisuuden luonteeseen sopivan, pianolla esitetyn My Heart Will Go Onin.
Tämän jälkeen olikin jo poloneesin ja kehruuvalssin vuoro. Nämä sekä muutkin tanssimamme tanssit sujuivat ehkäpä paremmin kuin koskaan juhlaa edeltäneissä lukuisissa tanssiharjoituksissa.
Kakkoset soivat "vauvoille" pienen leikkitauon kesken tanssiaisten ja ykköset tanssivatkin Fröbelin palikoiden Sutsisatsia varsin antaumuksella.
Vanhojenpäivien parhaaksi pariksi valittiin ahkerasti tanssineet Sari Sievänen ja Antti Heiska. Parhaiten pukeutuneiksi vanhoiksi ykköset valitsivat Tuukka Hentisen ja Maria Salsteen.
Erään yhdet jos toisetkin vanhojenpäivät kokeneen opettajan mukaan nämä vuosituhannen viimeiset vanhojenpäivät tekivät myös vuosituhannen yleisöennätyksen. Paikalla oli runsaasti kakkosten sukulaisia ja ystäviä kameroineen.
Suurin kiitos vanhojentanssien onnistumisesta kuuluu luonnollisesti ykkösille eli vauvoille. Tämän vuoden ykköset olivatkin todella käyttäneet aikaa ja vaivaa juhlaa valmistellessaan. Kakkoset olivat hyvissä ajoin saaneet kauniit kutsukortit, musiikkiesityksiä ja muuta ohjelmaa oli valmisteltu huolella eikä kenenkään puku tuhoutunut poikien tarjoillessa ruokaa, mikä olikin varsin hyvä saavutus kun ottaa huomioon tarjoilijoiden kokemattomuuden ja kiireisyyden sekä ruokalan ahtauden. Juhlasalin koristelu sai monet vanhat huokaamaan hämmästyksestä. Myös yleensä niin ankean ruokalan pöydät oli tyylikkäästi katettu ja paljon muitakin hienoja valmisteluja suoritettu.

Karppinen


Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |