Sivun loppuun

Wanhojen tanssit 2000

Ykkösten torstai iltapäivä penkkarien jälkeen oli työtä ja järjestelyä täynnä. Salin koristelu todella hienoksi ja soittimien ja vahvistimien asentaminen työllistivät ykkösiä tuntikaupalla. Tätä ennen oli kuitenkin jatkunut jo viikkoja tanssien ja musiikin harjoittelu. Kaikki olivat valmiita h-hetkeen perjantaina. Wanhojen eli kakkosten osalta perjantai alkoi käynnillä ylä- ja ala-asteella. Kaikki olivat tietenkin pukeutuneet juhlallisen loistavasti ja asua täydensivät kampaajien loihtimat kampaukset. Sitten siirryttiin ruokalaan juhlalounaalle. Ykköset hoitivat perinteisen hienosti tarjoilun. Tämän jälkeen oli vuorossa itse päätapahtuma liikuntasalin puolella, missä wanhojen omaiset jo odottelivat. Wanhat saapuivat esittelyn myötä saliin. Tervetuliaispuheen piti Mikko Mäkinen muistuttaen mm. perinteistä Wanhojen osalta. Markus Tuominen pianolla ja Maija Riitaoja viululla esittivät E. Melartinin Ruususen unta. Tämän jälkeen Wanhat aloittivat tansin Poloneesilla ja Mignonilla.Sitten seurasivat kuoron esityksinä ja osa instrumenttaalikappaleina "tavalliset" vanhat tanssikappaleet: Kulkurin valssi, Lokki, Heili Karjalasta, Jätkän Humppa, All My Loving, Paratiisi, Vesivehmaan Jenkka, Naapurin sahtijenkka, Akselin ja Elinan Häävalssi, Suvivalssi, Satumaa, Rannalla, Uralin Pihlaja, Niitttykukkaset, Mahdunko Maailmaas ja Suudelmin suljetut kirjeet. Välillä oli kilpailu Wanhoille, missä palkittiin palkittiin eri kappaleita "parhaiten" tanssinut pari ja lisäksi pari seuraavaa paria. Ohjelmassa kuultiin myös kappaleet Wacky Babies, Pas d`espagne ja Cicapo. Kun oli tanssittu jo kylliksi oli vuorossa palkintojen jako. Parhaaksi tanssipariksi ykköset valitsivat Anu Ruotsalaisen ja Vesa Hurrin. Paras puku oli Eeva-Liisa Österbergillä naisten puolella ja miesten paras puku oli Janne Saarisella. Näin oli saatu kaikin puolin onnistuneet wanhojen tanssit loppuun. Itse wanhat sonnustautuivat illaksi Joutsenlammelle jatkamaan päivän juhlintaa. Ne, jotka eivät olleet paikalla voivat loihtia tanssin tunnelmia seuraavista kuvista. Itse Wanhojen tanssit nähdään lähitulevaisuudessa myös Joutokanavalla. Siis viihtykää vielä kerran tai useamminkin. Onnistuneita juhlia ei kannata unohtaa. Siis kiitos vielä ykkösille juhlan ansiokkaasta järjestelystä.

Seuraavassa vauvojen ajatuksia:

Perinteinen abien nöyryyttämistilaisuus alkoi lukiolla 16.2.2000 kello 18:n tienoilla, jolloin abiturientit jaettiin ennalta määrättyihin ryhmiin. Aluksi jokaiselle ryhmälle arvottiin edessä olevien tehtävien suoritusjärjestys, joka yhden ryhmän jäsenen oli kaivettava potasta, jonka sisältö oli sitä, mitä arvata saattaa. Sitten lähdettiinkin ryhmänohjaajien johdolla suorituspaikkoihin, joissa aluksi pukeuduttiin asiaankuuluviin asukokonaisuuksiin; tilaisuutta seuranneiden keskuudessa herätti suurta hilpeyttä ryhmä ”Vaaleanpunaiset pantterit”.
Sen jälkeen alkoivat tehtävät. Abiturienttien toimenkuvaan kuului seuraavanlaista: Oli saatava mahdollisimman monta lappua pysymään kahden abin lapuissa lukevien ruumiinosien välissä; esimerkiksi jalkapohjat, polvet ja otsat oli saatava pysymään yhtä aikaa yhdessä niin, että laput pysyivät paikallaan. Sitten oli vuorossa sananselitys pantomiimin avulla. Eräässä tehtävässä oli selvitettävä kahden abin ranteisiin sidotut narut irti toisistaan irrottamatta niitä ranteista, kun taas toisaalla piti hakata jalkojen väliin ripustetulla appelsiinilla tulitikkulaatikkoa parin metrin matka.
Edellä mainittu tehtävä osoittautui joillekin ylivoimaiseksi, eikä kovin helppoa ollut sekään, että oli syötävä voileipäkeksi mahdollisimman nopeasti ja sen jälkeen vihellettävä. Ylimpään kerrokseen oli järjestetty vapaaehtoisista koostuva ”esterata”, joka täytyi läpäistä silmät sidottuna, mikä ei sekään sujunut onnettomuuksitta. Lisäksi jokaisen ryhmän oli tehtävä annetun musiikin perusteella tanssi, joka esitettiin lopuksi muille. Viimeisenä niittinä katsottiin illan parhaat palat videolta. Parhaat abit saivat hienot palkinnot, ja kaikkein surkeimmille suoriutujille jaettiin lohdutuspalkinnot. Ravitsemuksen jälkeen abit päästettiin viimein suunnittelemaan omaa vastaiskuaan, penkkareita.

Seuraavassa kakkosten omia mielikuvia hienosta juhlasta:

Wanhojen päivät järjestettiin 18.2. Ohjelmaan kuului wanhojen vierailu ala- ja yläasteella, ruokailu ja tanssit. Tanssien lopussa palkittiin perinteisesti paras tanssipari ja paras puku. Lukion salissa oli yleisöä melko paljon, minkä vuoksi tanssilattialla oli ajoittain ahdasta. Kaikkiaan juhlat sujuivat odotusten mukaisesti. Osa yleisöstä voitaisiin vastaisuudessa sijoittaa auditorion puolelle tilan ahtauden vuoksi.

Ykköset olivat järjestäneet Wanhojen tanssit yli odotusten. Koristelu oli lähes yhtä hieno kuin edellisenä vuonna. Ohjelmaan kuului vierailu ala- ja yläasteella, ruokailu sekä tietysti tanssit lukion loistavassa mutta hieman ahtaassa salissa suuresta yleisömäärästä johtuen. Wanhojen tanssit alkoivat näyttävällä vanhojen sisään tulolla ja sen jälkeen seurasi isäntäparin maljapuheenvuoro.Musiikkia oli järjestetty runsaasti ja se oli myös laadullisesti hyvää. Juhlissa oli järjestetty ’mielenkiintoisia’ kilpailuja esim. leikkimielinen tanssikilpailu. Lopuksi palkittiin parhaat puvut ja paras tanssipari. Puvut olivat hienoja ja tanssitkin sujuivat oikein mallikkaasti, kuten rehtorimme Paavo Valkonen kehui. Viimeisenä WANHAT poseerasivat yhteiskuvassa ja kamerat kävivät kuumina. Koulullamme järjestettyjen tanssien jälkeen suurinosa WANHOISTA siirtyi Joutsenlammelle viettämään railakasta iltaa. Iltakin sujui lähes kaikilta oikein hyvin.

Tanssipäiväaamuna oli kauheet paineet ja tultiin 12:n aikoihin koululle Alotettiin syömällä ykkösten tarjoilemaa ruokaa. Liha oli muuten ihan liian kuivaa. Sitten kierrettiin ala-asteella ja yläasteella näyttäytymässä. Sitten lopulta alkoi tanssit, joissa tanssittiin siinä sitten pari tuntia ja poseerattiin muutamassa kuvassa, jonka jälkeen sitten tanssit loppui.

Wanhojen Tanssit tanssittiin Pe 18. helmikuuta. Yleisö hiljeni kun kakkoset astelivat saliin huikeissa asuissa. Kun Mäkisen Mikko oli pitänyt huikean avaus puheensa kakkoset tanssivat Bolognesin ja perhevalssin. Täman jälkeen tanssittiin valsseja. Puheitten jälkeen palattiin jälleen wanhoihin tansseihin. Cicabo ja toinen tanssi jonka nimeä en juuri nyt muista. Sitten oli vuorossa perinteisimpiä tansseja ja hieman ykkösten keksimää ohjelmaa. Kun tanssit oli ohi oli poseerausten vuoro. Kuvausten jälkeen homma oli ohi ja tansseja lähdettiin jatkamaan Joutsenlammelle.

Wanhojenpäivät with eye of the kakkonen
Koulumme edellisen lehden ilmestymispäivän jälkeisenä ajanjaksona tanssittiin myös vanhoja tansseja. Me kakkoset, joita arvokkaasti vanhoiksi kutsuttiin, tulimme paikalle kukin suoritettuamme vaativan kaunistautumisen, ja aamulla kotona jokapaikkaan juoksemisen. Kaikki olivat paikalla noin kello 12. Tässä vaiheessa käytös oli jo hillittyä ja arvokasta. Ensin lähdimme ”heittämään lenkkiä” ala- ja yläasteelle. Yläasteella soitettiin oikein juhlamarssi ja opettajat päivittelivät, kuinka meistäkin on tullut jo niin vanhoja.
Tämän jälkeen saavuimme takaisin omaan kouluumme ja menimme ruokailemaan omaan ruokalaamme. Pöydät oli kaunisti katettu ja juhlalounas sujui muutenkin hyvin. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.
Sitten olikin vuorossa varsinaisiin tanssiaisiin valmistautuminen. Menimme sisään koulun liikuntasaliin jonka ykköset kauniilla koristelulla olivat saaneet näyttämään erehdyttävästi juhlasalilta. Joimme tervetuliaismaljan ( jonka mausta risun voisin kyllä antaa ). Tämän jälkeen alkoivat varsinaiset vanhat tanssit. Ne menivät melkoisen hyvin mutta kyllä niitä oli harjoiteltukin. Myös muut tanssahtelut sujuivat kaiketi hyvin, vaikka allekirjoittaneen tango aluksi hiukan ontuikin. Tanssitaidoista myös kilpailtiin ja vaikka pääpalkinto meni hyvään paikkaan nytkin, olisi se mielestäni kuulunut Sepolle ja Jormalle. Eikun siis Pj:lle ja Juhanalle.
Kaiken kaikkiaan tanssit sujuivat hyvin. Kyllä nämä olivat melkein…. no vähintään yhtä hyvin järjestetty kuin viimevuotisetkin. Siitä suuret kiitokset ykkösille ( erästä abikollegaani lainaten: ) itseni ja edustamani yhtiön puolesta. Juhlat jatkuivat sitten edelleen perinteitä noudattaen ( Perinteethän olivat päivän sana. ) Joutsenlammella. Sinne lähdettiin pian tanssien loppumisen jälkeen. Toiset juhlivat pitkää ja toiset hiukan vähemmän aikaa, mutta hauskaa oli kuitenkin. Kaipa tämä juttu pitää sitten perinteisesti lopettaakin, eli ” mutta se on sitten toinen tarina… ”
 P. S. Kravatissa on valta

Alkoi kiertueella ala- ja yläasteella ja tämän jälkeen siirryimme perinteiden mukaisesti syömään takaisin lukiolle. Sitten siirryimmekin ohjelmiston päätapahtumaan eli tanssimaan lukionsalin liukkaalle lattialle. Tunnelma oli erityisen tiivis poloneesin aikana. Lämpötila nousi ohjelmiston loppua kohden. Ohjelmisto oli edellisvuotta hohdottomampi ja pitempi.

Wanhojen päivä on Joutsassa jo yli kymmenen vuotta vanha perinne, ja sen kieltämättä huomaa; järjestelyihin oli selvästi käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Ruokailusta lähtien kaikki oli jokseenkin kohdallaan. Tanssisalissa koristelu oli hoidettu varsin mallikkaasti, ja yleiskuva oli tyylikäs. Parin tunnin mittainen tanssiosuus sujui sekin ilman suurempia ongelmia. Vanhat tanssit, siis Mignon, Cicapo ja Pas d’espagne, oli harjoiteltu hyvin, ja tilaisuutta varten koottu tanssibändi hoiti osuutensa ilman merkittäviä virheitä. Pienen moitteen sanasen ansaitsee kuitenkin salin ilmastointi; ainakin minä koin tanssien loppuvaiheessa oloni melko tukalaksi. Tästäkin huolimatta Wanhojen päivä oli kuitenkin varsin mukavaa vaihtelua tavanomaiseen koulunkäyntiin, ja toivonkin perinteen jatkuvan, jotta mahdollisimman moni pääsisi siitä osalliseksi.


Viemällä hiiren viimeisessä kuvassa kasvojen kohdalle saat wanhan nimen (toimii Explorer 5.0 tai uudemmalla selaimella).

 

Vauvoja Katja Haikarainen, Maija Riitaoja ja Heli Parhiala Elina vauva Ykkösten ansiokas tiimi kuva21p.jpg (3264 bytes) kuva22p.jpg (4911 bytes) kuva23p.jpg (5401 bytes) kuva24p.jpg (4847 bytes) kuva25p.jpg (4625 bytes) kuva26p.jpg (3761 bytes) kuva27p.jpg (3916 bytes) kuva28p.jpg (4006 bytes) kuva29p.jpg (4287 bytes) kuva30p.jpg (4080 bytes) kuva31p.jpg (4825 bytes) kuva32p.jpg (4501 bytes) kuva33p.jpg (3656 bytes) kuva34p.jpg (4310 bytes) kuva35p.jpg (5095 bytes) kuva36p.jpg (4062 bytes) kuva37p.jpg (3629 bytes) kuva38p.jpg (3691 bytes) kuva39p.jpg (4028 bytes) kuva40p.jpg (5081 bytes) kuva41p.jpg (3593 bytes) Wanhoja vesi kielellä Wanhat ja juhlalounas Poloneesi Poloneesi Poloneesi Poloneesi Poloneesi Poloneesi Poloneesi Poloneesi Baby-orkesteri ykkösten ryhmää Pianon takana Markus Tuominen ja hanuria soittaa Pekka Aarnio Palkitut: puvut vas. Janne Saarinen ja Eeva-Liisa Österberg ja tanssipari Anu Ruotsalainen ja Vesa Hurri Wanhojen joukkoa Wanhat yhteispotretissa 

Sivun alkuun


Sivu päivitetty 23.04.2001
Vierailijoita 18.2.2000 jälkeen:
 

Pääsivu | Sivukartta | Ajankohtaista | Kevennyksiä | Koulu | Linkkejä | Multimediaa | Opettajat | Opetussuunnitelma | Opinnäytteitä | Opiskelijat | Toiminta | Vieraskirja | Ylioppilaat |