sssjl00.gif (10313 bytes)

Lukion 3B:n fysiikan opiskelijat tutustuivat marraskuun toisella viikolla paikkakunnan energialaitoksiin. Ensimmäisenä oli vuorossa maakunnallinen kuntien omistama Suur-Savon Sähkö, jonka toimialue ulottuu Saimaalta Päijänteelle. Maukkaiden hillomunkkien ja kahvin jälkeen yhtiötä esitteli Urpo Matilainen. Yhtiö on panostanut mm. kaukokäyttöjärjestelmän uusimiseen ja sitä kautta parantuneeseen sähkön laatuun ja sähkönsaannin varmuuteen, missä on hyödynnetty yhä enenevässä määrin tietotekniikkaa. Toimipisteeseen tutustumisen jälkeen siirryttiin vuosi sitten uusittulle 110 kV/20kV:n muuntoasemalle. Siellä nähtiin käytännössä sähköverkon rakentuminen linjalähtöineen ja  energian ja loisenergian mittauksineen.
Toisena tutustumiskohteena oli sitten loppuviikosta Joutsan Lämpö OY.n uusi juuri valmistunut kotimaista saasteetonta energiaa tuottava hakelämpökeskus. Uusi tekniikka mahdollistaa sen toimimisen automaattisesti miehittämättönä. Energia tuotetaan siellä kahdella 1,25 MW.n hakelämpökattilalla. Varalla on sitten 1,25MW.n   ja 0,75 MW.n raskasöljykattilat, joilla voidaan tarvittaessa tasata talvipakkasten kulutushuippuja. Laitoksen toimintaa esitteli Juha Metsänen. Opiskelijoille selvisi hakkeen kiertokulku alkaen siilosta kuljettimien kautta Cs-137isotoopi-ilmaisimien valvomien luukkujen ja liikkuvien arinoiden  kautta kattilaan , missä tapahtui ensiö- ja toisioilmapuhaltimien avulla tapahtuva täydellinen palaminen. Savukaasujen lopullinen puhtaus saavutetaan syklonien avulla, jolloin 30 metriä korkeasta piipusta tulee vain vesihöyryä. Lämpö siirtyy kattilasta korkeimmillaan 115 Celsiusasteisena vetenä paineen alaisena ja sekoitettuna tarvittaessa paluuveden kanssa kaukolämpöverkostoon. Hakelämpölaitoksen toimintaa ohjaavat tietokoneet. Laitoksesta saadaan pelloille  tai metsiin kasvien tarvitsemaa  tuhkaa. Polttoaineena kattilassa voidaan käyttää myös palaturvetta.  Uusimpina asiakkaina syksyn aikana kaukolämpöön liittyivät mm. koulut, joilla ei tarvitse laitoksen nähtyämme palella.
Seuraavassa olevat ensimmäiset kuvat ovat sähkölaitokselta ja viimeiset lämpölaitokselta.

Maukkaat hillomunkit ja kahvit Muuntoasemalla Muuntoaseman llinjalähtöihin tutustumassa Energian mittaus Fingridille ja esittelijä Urpo Matilainen 100 kuutiometrin hakesiilo
  Hakelämpökeskuksen pihalla Kattilan ilmapuhaltimia Juha Metsänen esittelee kattilan toimintaperiaatetta Juha Metsänen esittelee kattilan toimintaperiaatetta lähikuvassa Hakekattila ja putkistoa

Kuumasta kaukolämpövedestä lämpöenergia siirtyy rakennusten patteriverkoston veteen lämmönvaihtimen avulla ja kuuma käyttövesi lämpenee samalla tavalla omalla lämmönvaihtimellaan.Seuraavassa on muutamia linkkejä lämmönvaihtimien ja kaukolämpöverkoston toiminnasta:

Sivu päivitetty 23.04.2001
Vierailijoita  18.11.2000 jälkeen:

Pääsivu |
Sivukartta | Ajankohtaista | Kevennyksiä | Koulu | Linkkejä | Multimediaa | Opettajat | Opetussuunnitelma | Opinnäytteitä | Opiskelijat | Toiminta | Vieraskirja | Ylioppilaat |