Pessimismiin taipuvaisella henkilöllä on muita suurempi riski kuolla sepelvaltimotautiin

Heinolalainen psykiatriaan erikoistuva lääketieteen lisensiaatti ja Joutsan lukion vuoden 1992 ylioppilas Mikko Pänkäläinen on noussut otsikoihin tuoreella tutkimuksellaan pessimismistä. Päijät-Hämeen keskussairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan pessimistinen elämänasenne voi lisätä riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Tutkimus julkaistiin BMC Public Health -tiedejulkaisussa ja siitä uutisoi myös The New York Times ja Daily Express. Tutkimuksessa seurattiin 11 vuoden ajan lähes 2 300 ihmistä, jotka olivat 52-76-vuotiaita. Tutkimuksen tulos on, että pessimistisillä oli 2,2 kertaa muita korkeampi riski sairastua sepelvaltimotautiin. Kaikki seurantajakson aikana kuolleet 121 ihmistä olivat pessimistisempiä kuin muut seurattavat. Tutkimusryhmä selvitti ihmisten kuolinsyitä ja etenkin sepelvaltimokuolleisuutta ja otti huomioon tiedossa olevia riskitekijöitä sepelvaltimokuolleisuudelle, kuten tupakointia ja korkeaa kolesterolia. Pessimismi näyttää olevan persoonallisuuden piirteenä pysyvä ja se kehittyy lapsuuden, nuoruuden ja varhaisen aikuisiän aikana. Sen jälkeen kun piirre on kehittynyt, se näyttää hyvinkin vakaalta. Mikko Pänkäläinen tutkimusryhmineen valmistelee jatkotutkimusta ja aiheesta on tekeillä myös väitöskirja.

Sivu päivitetty 23.11.2016  Ilmainen www-laskuri  vierailijaa 12.05.04 jälkeen