Winter Extreme

Maastokurssi 05

Joutsan lukion 18 opiskelijaa osallistui 25.2.05 -26.2.05 Winter extreme-maastokurssiin. Kurssi järjestettiin samalta pohjalta kuin ensimmäinen vuonna 2004 toteutettu. Järjestelyistä vastasivat lukio, Maanpuolustuskoulutus ry:n Joutsan paikallisosasto, palokunta, metsänhoitoyhdistys, terveyskeskus ja puolustusvoimat. Johtajana toimi Janne Airaksinen apunaan puolen tusinaa kouluttajaa. Kurssin tarkoitus opettaa selviytymistä talvisissa maasto-olosuhteissa 15-asteen pakkasineen
onnistui hyvin. Ohjelmaan kuului teltan pystytystä, jäihin pudonneen pilkkimiehen pelastamisharjoitus, nuotion sytyttämistä, alkusammusta  ja hiihtolenkki. Harjoitusalueena oli Mhy Suonteen Hanhimäentila kuten edellisenä vuonna. Maastokurssiin kuuluu lisäksi syksyllä järjestettävä SPR:n ensiapukurssi.

Tästä näet maastokurssin ohjelman (pdf).
Maastokuvat ovat kurssilla mukana olleen Panu Koskisen kuvaamia.

Suurenna selaimessa tarvittaessa kuvaa oikeasta alakulmasta.

Maastokurssi 04

Joutsan lukion 8 poikaa ja 4 tyttöä osallistui 5.3.04 - 6.3.04 Winter extreme maastokurssiin. Tämän selviytymiskurssin isä oli Kalervo Friman. Kurssin järjestäjinä toimivat Maanpuolustus ry:n (MPK ry) Joutsan ja Luhangan paikallisosasto, paikalliset reserviläisjärjestöt ja Joutsan lukio. Syksyllä kurssiin liittyy SPR:n ensiapukurssi. Maastokurssin johtajana toimi majuri evp. Pertti Rossi apunaan puolen tusinaa kouluttajaa. Kurssin tarkoitus oli opettaa osallistujille omatoimista siirtymistä ja majoittumista talvisissa maasto-olosuhteissa. Sää oli mitä parhain, kaunis kuutamoyö, reilu 10 astetta pakkasta ja lunta riittämiin, siis todellinen suomalainen talvi. Puolustusvoimien Keuruun varikolta saatiin lainaksi täydellinen talvivarustus, mihin kuului mm. puolijoukkueteltta, 2 sissitelttaa, ahkioita, lumikenkiä, suksia, talvimakuupusseja, lumilapioita, katastrofipakkaus, sotilaan talvivarustus pakkaspukuineen, huopakumisaappaineen ja  ruokapakkeineen jne.. Kurssi alkoi perjantaina iltapäivällä yhteisellä oppitunnilla, jonka jälkeen oli vuorossa armeijalta lainaksi saatujen varusteiden jako. Sitten siirryttiin maasto-olosuhteisiin Hanhiniemeen Iso Säynjärven rantamaisemiin alkumatka bussilla ja loput suksin ja lumikengin. Siellä oli illan tullessa vuorossa  majoittuminen, nuotion teko, ruokailu ja kipinävuorojen jakaminen tulevaksi yöksi. Näin opittiin pystyttämään teltta, pilkkomaan polttopuita, tekemään nuotio ja keittämään vettä. Teltoissa nukutun muutaman tunnin yöunien jälkeen rastikoulutuksena opeteltiin ensiaputaitoja kuten potilaan sitomista siirtokuntoon ja kuljetusta tilapäisvälinein. Rasteilla käsiteltiin myös pakkasen ja tuulen yhteisvaikutusta  ja hypotermiapotilaan auttamista. Talvisen uurastuksen jälkeen maistui armeijan hernerokka ja näkkileipä. Lauantaina puoliltapäivin palattiin lukiolle, missä oli vuorossa armeijan varusteiden luovuttaminen ja siviilivarusteisiin palaaminen. Näin Joutsan lukiolaiset ottivat mittaa talvisessa luonnossa selviytymisestä, jota edesauttoi kova yhteishenki. Kurssin päättyessä jokainen tunsi itsensä voittajaksi ja selviytyjäksi. Allaoleva kuvasarja vie lukijan  mukavasti talvisiin kurssilaisten tunnelmiin alkaen perjantaista ja päättyen lauantaihin.

Lue lisää omakohtaisia kurssikokemuksia 8.3. ilmestyneistä Keskisuomalaisesta ja Itä-Hämeestä ja 10.3. ilmestyneestä Joutsan Seudusta.

Katso  Joutokanavan koostevideo syksyllä 2004 Joutokanavalta ja tältä sivulta nettivideona tämä lukiolaisten robinsonien suuri seikkailu nopeuksilla 50 kb/s, 225 kb/s ja 460 kb/s.

Voit katsella Windows Media Playerillä virtausvideon nopeuksilla 225 kb/s tai
  50 kb/s  Osan  1: Varustautuminen ja lähtö (kesto 1 tunti ja koko 97 Mt).

Monet kuvat ovat näyttöruutua suurempia, jotka selain pienentää ruudun kokoiseksi. Suurenna halutessasi kuvat oikeaan alakulmaan tulevasta zoomista.

Sivu päivitetty 28.12.2009  Ilmainen www-laskuri  vierailijaa 8.03.04 jälkeen