Kurki

Kurjen voimakas huuto kantaa yli soiden ja metsien. Kauempaa ääni muistuttaa kimakkaa autontorvea, mutta lähempää kuuluu yleensä voimakas , rullaava "r"-äänne kruoo...krouu tai vastaava. Ääni ei ole niin nenäsointinen kuin kanadanhanhella ja yhdessä sorahtavan "r"-äänteen kanssa kurjen tunnistaa helposti jo pelkästä äänestä.
Pariskunta herättää aamuisilla töräytyksillään lähitienoon. Valoisina kesäöinä tai ensimmäisten säteiden valaistessa aukean puunlatvat kiirii parin yhteinen, voimakas duetto. Koiraan kauaskantavia kroo tai ko-kroo -huutoja rytmittävät naaraan kovat, hakkaavat ko-ko-ko- sarjat.
Muuttoparvista kantautuu soidinhuutoa hiljaisempia, trumpettimaisia ja voimakkaan sorahtavia krroo tai kuorr- törähdyksiä. Syksyisistä parvista kuuluu aikuisten lintujen äänien seasta lisäksi poikasten hämmästyttävän hentoja, piipittäviä tsjirp, tsjirp-vihellyksiä.
Kurjen tanssia on kiehtova seurata. Lintu marssii alussa kaula ojossa eteenpäin, ottaa muutaman nopean juoksuaskeleen, avaa siipensä ja kulkee siksakkia, ympyrää tai kahdeksikon muotoista rataa leyhytellen samalla sivillään. Se pysähtyy yhtäkkiä, taivuttaa kaulaansa, kumartelee ja hypähtää liikkeiden päätteeksi ilmaan. Lintu koukistaa ja ojentaa ilmassa jalkojaan. Se voi poimia toisinaan maasta ruohoa tai oksia, joita se viskoo suurella riemulla ympärilleen. Välillä lintu kajauttaa voimakkaan toitotuksensa ilmoille.

Tanssin täyttä merkitystä ei tunneta. Yksinäinen lintu tanssii siinä kuin pariskunta tai parvi. Ilmeisesti käynnissä on eräänlainen nuorten disko, sillä keväisissä parvissa ilakoivat yksilöt eivät ole yleensä vielä sukukypsiä.
Kurjen pääjoukot, arviolta 5000 paria saapuva maahamme huhtikuussa. Komeat auramuodostelmat ylittävät Suomenlahden sopivan myötätuulen siivittäminä. Syksyllä osa kannasta suuntaa etelään jo syyskuun alkupuolella, mutta osa kannasta kokoontuu Vaasan eteläpuolelle, Sulvan pelloille keräämään muuttomatkalle voimia. Parhaimmillaan alueelta on laskettu yli 1000 ruokailevaa yksilöä.

Ääninäytteessä on kurkiparin huutelua Uplannissa 23. huhtikuuta kello 05.10. Aluksi kuullaan toisen vanhemman kiihtyneitä huutoja, sitten pariskunnan duettoa. Taustalla ovat äänessä muiden muassa harmaalokki, rummuttava käpytikka ja laulava punarinta. Lopuksi kantautuu korviin pyrstötiaisen kutsuääniä.