Sivun loppuun
Fysiikan vierailut

Seuraavassa opiskelijoiden omia kertomuksia ja tuntemuksia vierailulta. Kuvia lisätään lähiaikoina. 

Matka alkoi lukiolta klo. 8,00 aamulla ilman ollessa sumuinen ja mahdollisimman ankea.
Kuljetus hoidettiin Jarskin, Juhan ja Keken toimesta.
Ensimmäinen kohde oli Valmetin paperikonetehdas.  Katsoimme aluksi Valmetin paperipuolen esittelyvideon ja joimme ”kahvit”.  Teollisuushallit olivat kuin repäistyjä suoraan jostakin toimintapelistä.  Oppaanamme toimineelta rennolta fyysikolta opimme joitakin asioita paperin valmistuksesta ja vähän muustakin, kuten esim. mikä on nippi tai perälaatikko, tai että laivojen suuret moottorit toimivat lähes millä tahansa palavalla luonnontuotteella.  Lopuksi saimme lahjoituksena aivan ikiomat korvatulpat, suojalasit sekä avaimenperät.
Toinen kohde oli Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos.   Pettymykseksemme totesimme, ettemme pääsisi tutkimaan hiukkaskiihdytintä.  Sen sijaan valtaosa muista laitteista oli töllistelymme kohteena; emme tosin varmaankaan ymmärtäneet niistä sen enempää kuin oppaamme puheistakaan.
Mestat olivat joka tapauksessa mielenkiintoisia.  Vimpainta oli jos jonkinlaista ja kaikki johdot näyttivät olevan täysin sotkussa yhtenä rihmana.  Ympäröivillä seinillä oli jatkuvasti ikään kuin rekvisiittana kaikenlaisia keltamustaraitasysteemejä ja varoituskylttejä:  Säteilyvaara! Korkeajännite! Warning! Danger! Caution!  Silti yksikään meistä ei edes loukkaantunut kovin vakavasti, tosin säteilyn aiheuttamat vaikutukset saattavat tulla esiin vasta myöhemmin…
Kolmas kohde oli Ylen Jyväskylän lähetysasema.  Sumun takia emme nähneet mastosta kuin vähän alaosaa.  Saimme kaikenlaista infoa digitaalitelkkarista ja lähetystekniikasta sekä kaikesta siihen liittyvästä.  Lopuksi kävimme alakerrassa konehuoneessa, ja jälleen päädyimme keskelle koneiden, johtojen ja kattoja kiertävien putkien muodostamaa loputonta viidakkoa.
Paluumatka alkoi neljän maissa (iltapäivällä), tosin osa porukasta meni vielä ajamaan kartingia…

NIIN… ja olin ihan unohtaa.  Siinä vaiheessa kun olimme menossa YLEn lähetysasemalle, ilmeni, että erään nimeltämainitsemattoman kaverimme appelsiinimehutölkin kyljessä olleen selostuksen mukaan kyseisen ”mehun appelsiinipitoisuus” oli tasan 5.0% VOL…

 

Lukiomme toisen luokan fysiikan opiskelijat vierailivat 11.4.2000 Jyväskylässä. Kohteina olivat Valmetin Rautpohjan paperikone tehdas itsensä jääkiekon mekan vieressä, Yliopiston fysiikanlaitos ja Digitan lähetinasema Taka-Keljossa.
Rautpohjassa esittelijänä toimi fyysikko Pekka Taskinen, joka oli suht hauska mies. Tehtaalla näimme muunmuassa Valmetin esittelyvideon, paperikoneen toiminnassa, tutkimuslaboratorion, paperikoneen osia ja muuta kivaa. Lisäksi saimme Valmetilta lahjuksina Ray Banit, avaimet ja aterian Valmetin laskuun.
Fysiikanlaitoksella tuli jo enemmän koulu mieleen kun jutut alkoivat vähän karkaamaan. Saimme tutustua muunmuassa hiukkaskiihdyttimen toimintaan ja muihin laitoksen tutkimusmenetelmiin. Alkoi kyllä vähän pelottaa kun joka ovessa oli säteilyvaarakyltti ja varoitusvaloja jotka eivät toimineet.
Viimeisenä vierailukohteena oli lähetinasema kaukana sivistyksen parista. Paikalla oli henkilökuntaa suppeasti, joten olimme täysin Keken tietojen varassa. Keke suoriutuikin tehtävästä kunnialla, hänellä onkin varmaan kyseisestä alasta omakohtaisia kokemuksia.
Kaikkiin kohteisiin Keke tietenkin vei lahjaksi oman CD:nsä ja se otettiinkin lämpimästi vastaan joka paikassa.
Lisäksi jotain päivän aikana nähtyä ja kuultua:
-Mitä tää 5 vol. tarkottaa tässä appelssiinimehutölkissä?
-Laivan moottori toimii melkeen millä vain pierusta kananpaskaan.
-Paljon isoja ovia auki mutta niistä ei sitten saa kävellä, vaan pitää mennä pienistä.
-Ranskalaisia tutkijoita fysiikanlaitoksella ja viinipulloja ympäriinsä fysiikanlaitoksella, typisk.
-Vitsejä:
-Mitä fyysikko sanoi kun jäi kiinni ylinopeudesta. -hiukkasen kiihdytin.
-Mitä fyysikko sanoi baaritiskillä. -Isotooppi

Joutsan lukion opiskelijat Valmetin Rautpohjan  paperikonetehtaalla Pekka Taskinen esitelmöimässä Valmetin Rautpohjan  paperikonetehtaalla Lukion opiskelijat Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella Pauli Heikkinen  ja ionilähde Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella
Ionien ohjausta ilmaisimille Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella Pauli Heikkinen ja syklotronin ohjauskeskus Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella Tarkkailija ja opiskelijat Digitan lähetysasemalla Taka-Keljossa

Sivun alkuun


Sivu päivitetty 23.04.2001
Vierailijoita  14.4.2000  jälkeen: 

Pääsivu | Sivukartta | Ajankohtaista | Kevennyksiä | Koulu | Linkkejä | Multimediaa | Opettajat | Opetussuunnitelma | Opinnäytteitä | Opiskelijat | Toiminta | Vieraskirja | Ylioppilaat |