Wanhojentanssit 16.02.18

Mikko Pylvänäiseltä  puh. 0400919089  voit tilata ikimuistoisen tanssivideon DVD:lle poltettuna tosi edullisesti 6 €.  (Saatavana hiihtoloman jälkeen)

Perjantaina 16.02.18 kello 17.00 liikuntahalli täyttyi tyylikkäistä tanssipareista ja katsomo täyteen vieraista, kun Joutsan lukion jatkavat opiskelijat viettivät Wanhojen tansseja. Kauniisiin pukuihin sonnustautuneet daamit säkenöivät näyttävien partnereidensa rinnalla. Upeat puvut, kampaukset ja tanssit loivat loistavan tunnelman. Liikuntahalli oli täynnä väriloistoa ja tanssin taikaa. Lukion alkavat opiskelijat ryhmänohjaajansa Sari Niinimäen johdolla koristelivat perjantaina aamulla liikuntahallin ja ruokalan  lukiolla. Tansseja oli harjoiteltu liikunnan opettajien Petri Castrenin ja Ulpu Silvastin ohjauksessa jo syksystä alkaen. Hallin yleisö sai nauttia näyttävistä Wanhojen tansseista. Tänä vuonna tanssien teemana oli Talven ihmemaa.

Tansseihin osallistui tänä vuonna 6 paria. Aamupäivällä 6 paria kävi kello 10.00 Vanhainkodissa, Attendon ja Marjatan Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Tämän jälkeen kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille  liikuntahallissa kello 11.30. Iltapäivällä oli perinteisesti ykkösten tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa kello 12.30.

Ensimmäistä kertaa  Wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin mukaan tulivat  poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina, kun abit olivat viettäneet penkkaripäivänsä,  wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin.  Kun sitten tanssit tulivat kuvioihin mukaan, niin niiden nimeksi tuli luontevasti Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.

Tansseihin osallistuivat seuraavat tanssijat sisään saapumisjärjestyksessä: Pinja Piipari ja Jani Tarhonen, Viivi Nurminen ja Patrik Rundqvist, Lotta Fågel ja Patrik Elfvengren, Maria Olkkonen ja Oskari Oittinen, Merja Lehtinen ja Tommi Mannilla  sekä Elisa Tarhonen ja Lauri Parkkonen. Presidenttipari Anu Tuominen ja Henrik Porvari  kättelivät saapuvat wanhat. Juontajina toimivat Katri Kuitunen ja Eerika Alanko

Wanhat tanssivat Ulpu Silvastin ja Petri Castrenin ohjaamia perinteisiä wanhojen tanssikappaleita. Vanhat saapuivat parketille Poloneesin tahtiin, mikä tanssi syntyi  Puolassa. Vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi poloneesilla. Tästä sai alkunsa tapa avata tanssiaiset aina perinteikkäästi poloneesilla. Ensimmäisenä Wanhojen tanssina oli Avaustanssi. Avaustanssin jälkeen wanhat tanssivat Salty dog rag tanssinSitten oli vuorossa perinteinen Perhevalssi ja  wanhojen tansseissa perinteisiin kuuluva reipas preussilainen kävelytanssi Cicapo.. Sitä seurasi yhdeksi näyttävimmäksi wanhojen tanssiksi kehuttu Wienervalssi. Tätä seurasi Lambeth walk ja tanssi nimeltä Virginia reel.  Loppuhuipennuksena wanhat tanssivat näyttävän, itse suunnittelemansa tanssin, missä tanssin lopussa nousi joukon keskeltä hevosen pää.

Wanhojen perinteisten kappaleiden jälkeen kuultiin ykkösten ja Markus Tuomisen esittämänä viisi kappaletta, jolloin yleisö pääsi myös tanssimaan. Ensimmäisinä kappaleina kuulimme Vait on huulet valssi sekä Jos menet pois  Riikka Talvisen ja Pihla Johanssonin laulamana. Näiden jälkeen vuorossa oli toinen valssi Nuoruusmuistoja. Seuraavaksi Pihla ja Riikka lauloivat Rakkaus on lumivalkoinen. illan viimeisenä kappaleena kuulimme Can´t help falling in love kappaleen Klaara Viron esittämänä.

Juhlan lopuksi palkittiin alkavien raadin valitsema paras naisten ja miesten puku ja paras tanssipari. Parhaasta naisten puvusta palkinnon sai Pinja Piipari ja miesten puvusta Tommi Mannila. Parhaana tanssiparina palkittiin  Lotta Fågel ja Patrik Elfvengren (kuva alla).

Tässä on linkki ladattaviin wanhojen  suurikokoisiin, lievästi pakattuihin  yhteiskuviin, jokaisen kuvan koko noin 4 - 5 Mt:
kuva1 ja kuva2
ja kuva3.

Kiitämme wanhojen tansseja tukeneita yrityksiä Jokita, Joutsan Kukka-Sari ja Tammijärven Perinneovet Oy ja videokuvaaja Mikko Pylvänäistä.

Katso wanhojentanssit YouTubesta alta tai suoraan tästä linkistä, (43 min.)

Sivu päivitetty 05.04.2018