Wanhojentanssit 17.02.17

Perjantaina 17.02.17 kello 17.00 liikuntahalli täyttyi tyylikkäistä tanssipareista ja katsomo täyteen vieraista, kun Joutsan lukion jatkavat opiskelijat viettivät Wanhojen tansseja. Kauniisiin pukuihin sonnustautuneet daamit säkenöivät näyttävien partnereidensa rinnalla. Upeat puvut, kampaukset ja tanssit loivat loistavan tunnelman. Liikuntahalli oli täynnä väriloistoa ja tanssin taikaa. Lukion alkavat opiskelijat ryhmänohjaajansa Sari Niinimäen johdolla koristelivat perjantaina aamulla liikuntahallin ja ruokalan  lukiolla. Tansseja oli harjoiteltu liikunnan opettajien Petri Castrenin ja Ulpu Silvastin ohjauksessa jo syksystä alkaen. Hallin täyteinen yleisö sai nauttia näyttävistä Wanhojen tansseista.

Tansseihin osallistui tänä vuonna 11 paria. Aamupäivällä 3 paria kävi kello 10.00 Vanhainkodissa ja kello 10.30 Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Tämän jälkeen kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille  liikuntahallissa kello 11.30. Iltapäivällä oli perinteisesti ykkösten tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa kello 12.30.

Ensimmäistä kertaa  Wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin mukaan tulivat  poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina, kun abit olivat viettäneet penkkaripäivänsä,  wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin.  Kun sitten tanssit tulivat kuvioihin mukaan, niin niiden nimeksi tuli luontevasti Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.

Tansseihin osallistuivat seuraavat tanssijat (linkki kuviin): Kia Ahola ja Samba Sissoho, Emma Saarinen ja Akseli Koskinen, Anna Fågel ja Jiro Heino, Sara Kallio ja Peter Fagernäs, Anna Kolari ja Veikka Säynätmäki, Vilhelmiina Huuskola ja Mikko Hyväkkä, Mirjam Paaso ja Otto Tabell, Erika Haapala ja Erik Kuitunen, Iina Aaltonen ja Markus Nieminen, Ebba Boren ja Topias Virtanen ja Tuuli Astikainen ja Lauri Parkkonen.  Presidenttipari Merja Lehtinen ja Jani Tarhonen kättelivät saapuvat wanhat. Juontajina toimivat Pinja Piipari ja Aksel Nicklen

Wanhat tanssivat Ulpu Silvastin ja Petri Castrenin ohjaamia perinteisiä wanhojen tanssikappaleita. Vanhat esiteltiin yleisölle Tonava kaunoisen tahtiin. Vanhat saapuivat parketille Poloneesin tahtiin, mikä syntyi  Puolassa. Vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi poloneesilla. Tästä sai alkunsa tapa avata tanssiaiset aina perinteikkäästi poloneesilla. Ensimmäisenä Wanhojen tanssina oli Badespa piirissä tansittava tanssi . Sitä seurasi wanhojen tansseissa perinteisiin kuuluva reipas preussilainen kävelytanssi Cicapo.. Sitä seurasi yhdeksi näyttävimmäksi wanhojen tanssiksi kehuttu Wienervalssi. Seuraavaksi wanhat tanssivat Perhevalssin.  Tätä seurasi amerikkalainen kansantanssi Jiffy Mixer. Seuraavana oli vuorossa Firemans`s dance. Lopuksi wanhat tanssivat näyttävän, itse suunnittelemansa tanssin.

Wanhojen perinteisten kappaleiden jälkeen kuultiin ykkösten ja Markus Tuomisen esittämänä viisi kappaletta, jolloin yleisö pääsi myös tanssimaan. Ensimmäisenä oli Kulkurin valssi ja Matkalla, jonka jälkeen oli vuorossa kappaleet  Ohikiitävää ja Hallelujah. Viimeisenä oli Akselin ja Elinan häävalssi .

Juhlan lopuksi palkittiin alkavien raadin valitsema paras naisten ja miesten puku ja paras tanssipari. Parhaasta naisten puvusta palkinnon sai Iina Aaltonen ja miesten puvusta Mikko Hyväkkä. Parhaana tanssiparina palkittiin Kia Ahola ja Samba Sissoho

Tässä on linkki ladattaviin wanhojen  suurikokoisiin, lievästi pakattuihin  yhteiskuviin, jokaisen kuvan koko noin 4 - 5 Mt:
kuva1 ja kuva2,

Kiitämme wanhojen tansseja tukenutta yritystä  Jokita ja videokuvaaja Mikko Pylvänäistä.

Mikko Pylvänäiseltä  puh. 0400919089  voit tilata ikimuistoisen tanssivideon VD:lle poltettuna tosi edullisesti 6 €.  (Saatavana hiihtoloman jälkeen)

Katso wanhojentanssit YouTubesta 46 min mittaisena videona.

Sivu päivitetty 05.04.2018