LUCIA 2016

Pyhä Lucia oli alun perin sisilialainen aatelisneito (284 - 305), joka hylättyään ylhäisen kosijansa kärsi  marttyyrikuoleman kristittyjen vainoissa v. 304. Eläessään hän auttoi köyhiä ja kärsiviä. Myöhemmin häntä on pidetty sokeiden suojeluspyhimyksenä. Suomeen Lucia-perinne levisi Ruotsin kautta.  Lucian päivää juhlittiin Ruotsissa 1700-luvulla koulujen viimeisenä työpäivänä ennen joululomaa. Suomessa päivää on juhlittu1800-luvun alusta lähtien. Juhlaa vietettiin myös kodeissa. Siellä tuli tavaksi, että nuori valkopukuinen neito kynttiläkruunu päässä tarjoilee kotiväelleen aamulla sängyn viereen aamiaistarjottimen, jolla on kahvileipänä mm. lussekatter, kissanmuotoisia pullia. Uskottiin taikoihin ja kun söi kissanmuotoisen pullan, sai olla rauhassa pahoilta hengiltä. Tukholmassa alettiin järjestää 1920-luvulla suuria Lucia-kulkueita. Tapa levisi Suomeen 50-luvulla ja Luciasta tuli Folkhälsanin hyväntekeväisyyskampanjan keulakuva. 
Kaikissa tarinoissa kuvataan Lucian valoisaa olemusta samalla tavalla. Lucia saapuu vuoden pimeimpään aikaan kynttiläkruunu päässä tuoden valoa. Tästä muotoutui nykyinen valon juhla. Puvun punaiset nauhat viittaavat marttyyrikuolemaan. Lucia on sankari, hän on marttyyri, rohkeuden ja lujan uskon symboli. Vaikka hän on hento ja valkoinen, hän pitää sen minkä uskoo hyväksi ja todeksi. Lucia kehottaa meitä miettimään  lähimmäisenrakkautta, halua auttaa ja ilahduttaa toinen toistamme.  


Joutsassa Lucia on lukion 1. vuosiluokan pitkä perinne, josta lukiolaiset haluavat pitää kiinni. Tänä vuonna  valittiin jo Joutsan 36. Lucia. Poikkeuksena tavanomaiseen kulkueeseen  meillä ovat tähtipojat mukana valonnäyttäjinä kulkueelle. Valoa kaamoksen keskelle tuovaksi Lucia-neidoksi valittiin 14.12.16 Pinja Piipari Hartolasta. Santa Lucian sävelten soidessa Lucia-kulkue laskeutui juhlasaliin laulamaan kappaleen Santa Lucia.  Tämän jälkeen Lucia-perinteestä kertoi Lotta Fågel. Sitten Lucia-kulkue siirtyi  ala-koulun puolelle esittämään kappaleen Santa Lucia ja Joulupukki-joululaulun. Musiikinopettaja Markus Tuominen säesti kulkuetta kaikissa kohteissa ja ohjaajana olivat ruotsin opettaja Saara Ketolainen ja alkavien ryhmänohjaaja Sari Niinimäki.   


  Katso alla Lucia- video YouTubesta.