Sähköinen kurssikoe

Vuonna 2016 helmikuun alussa 3. jakson koeviikon päätteeksi järjestettiin useita sähköisiä kurssikokeita kiinteällä koeverkolla, joka rakennettiin vuoden 2015 lopussa. Luokkaan B2 oli myös hankittu varsinainen koetilan palvelin ja varapalvelin ja UPS:t sähkönsyötön turvaamiseksi. Näistä kokeista näet kuvia alla olevassa kuva-albumissa. Näin ollen Joutsan lukio on valmis varsinaisiin sähköisiin ylioppilaskokeisiin, joita harjoitellaan valtakunnallisesti 9.4.2016.

Tiistaina 31.3.15 pidettiin alkaville maantieteessä ensimmäinen sähköinen kurssikoe ja keskiviikkona 1.4. pidetään sähköinen koe filosofiassa. Koe järjestettiin langattomassa verkossa ja koe onnistui hyvin. Varsinainen sähköinen ylioppilaskoe on sen sijaan järjestettävä lankaverkossa. Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskirjoitukset maantieteessä, filosofiassa ja saksassa järjestetään syksyllä 2016. Lisää tietoa sähköisistä ylioppilaskokeista saat Digabin tai Abitin verkkosivuilta.

Sähköisessä kokeessa tietokone käynnistetään Linux-pohjaiseen DigabiOs-käyttöjärjestelmään muistitikulta. Siksi  tietokoneen Bios-valikossa on asetettava USB  buuttausjärjestyksesssä ensimmäiseksi ennen kiintolevyä ja CD-asemaa. Valikkoon pääsemisen näppäin (käynnistyvaiheessa)  vaihtelee eri koneissa (F2, F12, F9, Esc jne.). Windows 8.0 ja 8.1:ssä on lisäksi poistettava Secure boot käytöstä (Secure boot disable) vielä toistaiseksi. Tämän poistaminen vaatii joissakin koneissa Supervisor Passwordin  ottamista käyttöön. Opiskelijoiden koneet ottavat käynnistyksen jälkeen yhteyden koetilan palvelimelle WiFi-verkon kautta (Yo-kokeessa ethernet-verkkokaapelien ja hallittavien kytkimien kautta). Opettaja on purkanut palvelimelle abitti-ohjelmalla muistitikulle tekemänsä kokeen ja opiskelijat näkevat sen omilta koneiltaan. Vastattuaan kokeeseen opiskelijoiden vastaukset tallentuvat palvelimelle, mistä opettaja siirtää ne muistitikulle ja korjaa ne omalla koneellaan. Varsinaisessa yo-kokeessa on kaksi UPSilla sähkönsyöttö varmistettua palvelinta , minne yo-koe on ladattu internetin kautta. Koetilan palvelimelta kokelaiden vastaukset siirtyvät ylioppilastutkintolautakunnan palvelimelle, kuten tapahtuu jo kurssikoevaiheessakin.

Ohjeet eri tietokonemerkkien buuttaukseen muistitikulta näet täältä.

Sivu päivitetty 09.02.2016  Ilmainen www-laskuri  vierailijaa 31.03.2015 jälkeen