Wanhojentanssit 15.02.13

Perjantai-iltana 15.02.13 kello 17.30 liikuntahalli täyttyi tyylikkäistä tanssipareista, kun Joutsa lukion jatkavat opiskelijat viettivät Wanhojen tansseja. Kauniisiin pukuihin sonnustautuneet daamit säkenöivät näyttävien partnereidensa rinnalla. Tansseja oli harjoiteltu liikunnan opettajien Petri Castrenin ja Ulpu Silvastin ohjauksessa.  Upeat puvut, kampaukset ja tanssit loivat tunnelman.  Lukion alkavat opiskelijat ryhmänohjaajiensa Sisko Minkkisen ja Sari Niinimäen  johdolla ja wanhojen ryhmänohjaajan  Matti Niemen  avustamana olivat järjestäneet Wanhojen tanssit. Ykköset koristelivat perjantaina aamulla liikuntahallin ja ruokalan lukiolla.

Tansseihin osallistui tänä vuonna 15 paria. Aamupäivällä 4 paria kävi kello 9.45 Vanhainkodissa ja Palvelutalossa tanssimassa ja ilahduttamassa vanhuksia. Tämän jälkeen kaikki wanhat tanssivat  ala- ja yläkoululaisille ja rölliläisille uudessa liikuntahallissa kello 11.30. Iltapäivällä oli perinteisesti ykkösten tarjoilemana juhlalounas lukion ruokalassa kello 12.30.

Ensimmäistä kertaa  Wanhojen tanssit järjestettiin Joutsan lukiossa vuonna 1987.  Vuonna 1994 tansseihin tulivat mukaan poloneesi ja muut perinteiset vanhat kappaleet. Alkuaikoina wanhat pukeutuivat isoisien ja isoäitien aikaisiin vanhoihin asuihin, mistä juontuu nimi Wanhojen tanssit. Vasta 90-luvun alkupuolella siirryttiin nykyisiin arvokkaisiin ja kalliisiin juhlapukuihin ja kampauksiin.

Tansseihin osallistuivat seuraavat 11 paria sisääntulojärjestyksessä: Reetta Metsänen ja Otto Lankia, Viivi Lehtonen ja Santeri Saarinen, Reeta Kuitunen ja Jyri Visa, Hanna Laitinen ja Tuure Tamminen, Enni Sipilä ja Markus Laattala, Henna Järvinen ja Riku Kuitunen, Jenni Ilmonen ja Santeri Hentinen, Anniina Alaraatikka ja Esko Salminen, Hanna Järvinen ja Tommi Nieminen, Christina Pantelidis ja Tommi Saltiola, Anniina Horppila ja Katariina Huuskola, Laura Polvilampi ja Juuso Järvinen, Riina Nikkanen ja Reko Autioniemi, Fatu Sissoho ja Samba Sissoho, Tea Kutramoinen ja liikunnanopettaja Petri Castren.

Julia Fågel ja Olli Malin kättelivät saapuvat vieraat ja boolimaljat juhlavieraille tarjoilivat Katariina Kovakoski ja Valtteri Peltonen. Juontajina toimivat Sanni Saarela ja Samuli Röksä.

Wanhat tanssivat Ulpu Silvastin ja Petri Castrenin ohjaamia perinteisiä wanhojen tanssikappaleita.   Ensimmäisenä Wanhojen lavalle tulotanssina oli Poloneesi, mikä syntyi  Puolassa . Vuonna 1573  Puolan kuningas Henrik III:n kruunajaisissa uusi kuningas toivotettiin tervetulleeksi poloneesilla. Tästä sai alkunsa tapa avata tanssiaiset aina perinteikkäästi poloneesilla.  Varsinaisena 1. tanssina oli valssi Itävaltalainen avaustanssi. Seuraavana oli oli perinteisiin kuuluva reipas preussilainen kävelytanssi Cicapo, jota seurasivat Perhevalssi Mignon,  Jiffy mixer, Wienervalssi,   argentiinalainen tulinen tango Mustasukkaisuutta ja Firemen´s Dance. Lopuksi wanhat esittivät oman suunnittelemansa kappaleen.

Wanhojen perinteisten kappaleiden jälkeen lukion  alkavien kuoro esitti musiikinopettaja Markus Tuominen säestäessä sähköpianolla seuraavat valssit Nousee päivä, laskee päivä  musikaalista Viulunsoittaja katolla ja NeljänsuoranTäävalssi. Näihin tansseihin sai myös yleisö osallistua.

Juhlan lopuksi palkittiin alkavien vauvaraadin valitsema paras naisten ja miesten puku ja paras tanssipari. Parhaasta naisten puvusta palkinnon sai Reetta Kuitunen ja miesten puvusta Esko Salminen . Parhaana tanssiparina palkittiin Viivi Lehtonen ja Santeri Saarinen

Tässä on linkki wanhojen  suurikokoisiin yhteiskuviin: kuva1, kuva2, kuva3 ja kuva4.

Mikko Pylvänäiseltä Rautakauppalasta puh. 0400919089  voit tilata tanssivideon DVD:lle poltettuna 6 €:lla.

Katso wanhojentanssit YouTubesta kolmessa osassa
Valaistuksen vähäisyyden takia videot ja kuvat ovat valitettavasti kohinaisia.

Katso alla Mikko Pylvänäisen  Joutokanavalle kuvaama koko 45 min Windows Media-tanssivideo nopeudella 760 kb/s  (suurenna kaksoisnapsauttamalla kuva koko ruudulle).
Valaistuksen vähäisyyden takia videot ja kuvat ovat valitettavasti kohinaisia

[Avaa video omaan soittimeen]

Sivu päivitetty 05.04.2018