Wavin-Labko Oy

Joutsan lukion jatkavien kemian opiskelijoiden ryhmä tutustui maanantaina 6,9.10 Joutsassa toimivan Wavin-Labkon tehdastiloihin ja tuotantoon. Lukion abien kemiaryhmä vieraili puolestaan kuukautta myöhemmin 6.10.10 Wavin-Labkolla.  Yrityksen toimintaa esitteli tuotantokoordinaattori Pekka Huikko. Jätevesijärjestelmän tuotteita valmistetaan Joutsassa ja Kangasalalla, missä sijaitsee Wavin-Labkon pääkonttori. Jätevesien käsittelyyn on olemassa seuraavia vaihtoehtoja: panospuhdistamot, umpisäiliöt, maapuhdistamot (maahanimeyttämö tai maasuodattamo) ja kaksoisviemäröinti. Tuotteet valmistetaan Joutsassa lujitemuovista ja Kangasalla  PE-muovista.  Lujitemuoviset eli lasikuituiset säiliöt valmistetaan tietokoneohjatulla Makedoniasta hankitulla 92 lankaisella kelauskoneella kuitumaisesta kelalla olevasta lujitemuovista ja polyesterihartsista ja säiliöiden päädyt teollisuusrobotilla. Ne ovat lujuudeltaan ylivoimaisia verrattuna esim. käsin laminoituihin erottimiin ja lisäksi ne ovat kevyitä kuljettaa ja nopeita asentaa. Säiliöissä käytettävä kuitumainen kelauslasi tulee Ahlströmiltä Kotkasta ja osittain myös Kiinasta. Labkon viereisessä hallissa toimiva Grundfos asentaa valmistettuihin säiliöihin pumppauslaitteet. Valmiita tuotteita markkinoidaan kotimaan lisäksi ulkomaille. Wavin-Labko Oy on Euroopan suurin toimija alallaan.

Sivu päivitetty 06.10.2010   Ilmainen www-laskuri  vierailijaa 6.9.10 jälkeen