Sivun loppuun

Kouluterveydenhuolto tiedottaa

Influenssa A/H1N1v (sikainfluenssa)-tartuntojen torjunta kouluilla  

Syksy saapuu ja koulutyö alkaa reippain mielin. Ikävä kyllä joudumme varautumaan tähän kuuluisaan sikainfluenssaan tai A/H1N1v-virukseen viralliselta nimeltään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut ohjeita kouluille siitä miten tartuntoja voitaisiin torjua ja hoitaa. 
Uusi influenssavirus aiheuttaa vaikeusasteeltaan samankaltaisen taudin kuin kausi-influenssa. Koska väestöllä ei ole suojaavia vasta-aineita uutta influenssavirusta vastaan, sairastuvien määrä tulee olemaan huomattavasti kausi-influenssaa suurempi, mikä voi aiheuttaa erilaisia toiminnan häiriöitä koulutyössä. Jos vähintään 3 oppilasta ja/tai opettajaa viikon sisällä sairastuu influenssan kaltaiseen tautiin, se voi olla merkki epidemian alkamisesta paikkakunnalla. Epidemiahuipun aikana oppilaiden ja henkilökunnan sairastumisten aiheuttamat poissaolot voivat edellyttää esim. luokan sulkemisen joksikin aikaa. Päätöksen luokan sulkemisesta tekee rehtori terveydenhuollolta saamiensa ohjeiden pohjalta
.

Oireet ja tartuttavuus

Influenssa A(H1N1)v -virus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin influenssavirukset. Yleisimpiä oireita ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Uusi virus tarttuu kuten muutkin influenssavirukset: yskiessä ja aivastaessa tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Sairaan ihmisen yskiessä tai aivastaessa levittämät pisarat putoavat nopeasti maahan, eivätkä kulkeudu metriä kauemmaksi. Tartunnan saaneet ihmiset voivat tartuttaa virusta noin vuorokausi ennen oireiden ilmaantumista ja edelleen jopa 7 päivän ajan sairastumisen jälkeen, lapset ja henkilöt, joilla on muita perussairauksia pidempäänkin. Oireinen henkilö on erityisen tartuttava muutaman ensimmäisen vuorokauden aikana.  

Influenssan torjunta kouluilla

Kouluilla seurataan  oppilaiden terveydentilaa. Mikäli oppilaalle kehittyy influenssaan sopivia oireita (äkillinen kuume sekä yskä ja/tai kurkkukipu), opettaja siirtää oppilaan mahdollisuuksien mukaan erilliseen tilaan kouluterveydenhoitajan huoneeseen ja ottaa välittömästi yhteyttä vanhempiin pikaisen kotiin kuljetuksen järjestämiseksi. Kouluterveydenhoitaja, opettaja tai vanhemmat ottavat yhteyttä terveyskeskukseen jatkotoimia varten. Vanhemmat tallentakaa puhelimeenne kouluterveydenhoitajan puhelinnumero 040-7797323 tai 020 7618 266.
Älä lähde aamulla kouluun, jos tunnet itsesi sairaaksi. Oppilaan tulee olla poissa opetuksesta, kunnes hän on ollut kuumeeton ja oireeton vähintään vuorokauden. Ne henkilöt, joiden oireet ovat lieviä ja jotka eivät kuulu riskiryhmin, eivät yleensä tarvitse lääkärin tekemää taudinmääritystä eivätkä lääkehoitoa. Heidän tautinsa paranee noin 1-2 viikon vuodelevolla.
Opettajien tulee seurata terveydentilaansa ja jäädä välittömästi pois työstä, mikäli hänelle kehittyy influenssaan sopivia oireita ja pysyä sairaslomalla oireiden ajan. 

Tartuntavaaraa voi vähentää yksinkertaisilla toimilla:
- Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttöpaperilla tai –nenäliinalla kun yskit tai aivastat. Heitä käytetty nenäliina roskiin
- Jos sinulla ei ole nenäliinaa , yski tai aivasta puserosi hihan yläosaa, älä käsiisi.
- Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsien desinfiointiainetta, jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, erityisesti yskittyäsi tai aivastettuasi. Myös ennen ruokailua käsien pesu on tärkeää.
- Vältä koskemasta silmiä, nenää ja suuta, ellet juuri ole pessyt käsiäsi  
Kouluille on lisätty käsidesinfektioaineita ja opettajat ohjaavat oppilaita käsien pesussa. Muistuttakaa myös kotona hyvästä käsihygieniasta ja laittakaa kertakäyttönenäliinoja oppilaiden mukaan. Kotona sairastuneen koululaisen kohdalla toimintaohjeita kysytään terveyskeskuksesta 
Puh. 0207 618210

Influenssan hoito kotona

Jos oireesi ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin (ks. alempana), lääkärin tekemää taudinmääritystä tai viruslääkehoitoa ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona. Vältä läheistä kontaktia muihin ja pysyttele kotona oireiden keston ajan.
Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Influenssa paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
Älä mene sairaana töihin tai kouluun. Älä myöskään hoida pieniä lapsia sairaana ollessasi. Jos mahdollista, pyydä jotakuta toista käymään kaupassa tai hoitamaan muita asioita puolestasi.
Tarkkaile vointiasi ja ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla tai käytä suu-nenäsuojainta, jos sellainen on saatavilla.

Kun hoidat sairastunutta

Kun influenssaan sairastunutta henkilöä hoidetaan kotona, samassa taloudessa asuvat ja hoitoa antavat henkilöt voivat pienentää influenssan leviämisen riskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa. Tämä on erityisen tärkeää riskiryhmiin (ks. alempana) kuuluville.
Pidä huoli siitä, että kaikki samassa taloudessa olevat huolehtivat hyvästä käsihygieniasta. Erityisesti lapsia kannattaa muistuttaa pesemään kätensä riittävän usein. Käsienpesu on tärkeää etenkin silloin, kun on ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.
Kun kotona on influenssaan sairastunut henkilö, muut samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä edellä mainittujen keinojen lisäksi mm. seuraavin tavoin:

 • Jos mahdollista, vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja.
 • Jos kuulut riskiryhmään mutta et voi välttää lähikosketusta sairastuneeseen, harkitse suu-nenäsuojaimen käyttämistä, jos sellainen on saatavilla.
 • Älä kutsu vierailijoita kotiin sairastamisen aikana.
 • Käyttäkää käsien kuivaamiseen paperipyyhkeitä. Vaihtoehtoisesti jokaiselle talossa oleskelevalle voi antaa oman, erivärisen pyyhkeen.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa (esim. avaamalla ikkunat wc-tiloissa, keittiössä ja kylpyhuoneessa).
 • Jos mahdollista, sairastuneen henkilön tulisi pysytellä eri huoneessa kuin muut samassa taloudessa olevat henkilöt.
 • Tarkkaile sairastuneen vointia ja ota tarvittaessa yhteys terveyskeskukseen puh 0207 618210

Sairaan lapsen hoitaminen

Jos mahdollista, vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja.
Influenssaa sairastavan lapsen hoitoon pätevät samat ohjeet kuin edellä. Huolehdi, että lapsi saa riittävästi nestettä. Jos ruoka ei maistu esim. kurkkukivun vuoksi, energiaa saa sokeripitoisesta juomasta.
Lapsilla (erityisesti pienillä lapsilla) influenssan tartuttavuus voi kestää kauemmin oireiden jo hävittyä, joten lapsen tulee olla poissa päivähoidosta, kunnes hän on ollut kuumeeton ja oireeton vähintään vuorokauden. Myös muita kontakteja perheen ulkopuolelle tulee välttää.

Siivoaminen, pyykinpesu ja puhtaanapito

 • Heitä käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet roskiin. Muista pestä kätesi, jos kosket käytettyihin nenäliinoihin yms.
 • Pyyhi kosketus- ja pöytäpinnat päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella.
 • Sairastuneiden henkilöiden käyttämiä liinavaatteita, aterimia ja astioita ei tarvitse pestä erikseen, mutta ne tulisi pestä tai puhdistaa huolellisesti ennen kuin muut koskevat niihin.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Tartunnan välttämiseksi älä pidä pyykkejä sylissäsi, kun lastaat niitä koneeseen. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai desinfioivalla aineella.

Hoitoon hakeutuminen

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla:
Jos lapsi sairastuu ja hänellä ilmenee jokin seuraavista influenssan yhteydessä esiintyvistä oireista, hakeudu mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:  

 • henngitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei hän halua olla sylissä
  influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Välitöntä hoitoa vaativat oireet aikuisilla:  
Jos sairastut, ja sinulla ilmenee jokin seuraavista influenssan yhteydessä esiintyvistä oireista, hakeudu mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • kipu tai paine rinnassa
 • äkillinen huimaus tai sekavuus
 • voimakas tai jatkuva oksentelu
 • influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera  

Riskiryhmään kuuluvat ottavat yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin herkemmin  
Jos sinulle/lapsellesi nousee äkillinen kuume (38 °C tai yli, alle 3-vuotiaalla yli 38,5 °C) ja tautiin liittyy kurkkukipua, yskää tai nuhaa, ja kuulut johonkin alla olevista riskiryhmistä:  

 • lapsi on alle 3-vuotias
 • olet raskaana
 • sairastat jotain seuraavista pitkäaikaissairauksista:  

       · säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti) tai keuhkosairaus (säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas) tai diabetes 
· 
krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta  
·
vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio  
· 
tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk 2–4 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)  
· krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti  
· 
sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

Ota puhelimitse yhteys lähimpään terveyskeskukseen, jotta saat tietää tarvitsetko/ tarvitseeko lapsesi hoitoa influenssaan. Puh. 0207 618210  
Kysy influenssasta- puhelin on avattu. Siellä Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset työntekijät vastaavat kysymyksiin ma-pe klo 12-18 puh. 0800 02277  

Lisätietoa saa  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta osoitteesta www.ktl.fi/portal/16712, jonka sivuilta tämän tiedotteen ohjeet on myös otettu sekä sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.stm.fi/influenssa  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ( 31.7.09) influenssarokoterokote saadaan maahan asteittain syksyn ja talven aikana. Syyskuun aikana sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätöksen siitä, miten rokotukset järjestetään ja päättää tarjotaanko rokotetta koko väestölle vai vain riskiryhmille ja mikä on rokotusjärjestys eri väestöryhmillä.  

Terveisin kouluterveydenhoitaja Eija Lavia  puh. 040 7797 323 tai 0207 618266. Vastaan varmemmin puhelimeen klo 8-9 välisenä aikana.  
Joutsan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä
Kouluterveydenhuolto


Sivu päivitetty 12.08.2009   Ilmainen www-laskuri  vierailijaa 12.08.09 jälkeen 
Etusivu | Ajankohtaista | Henkilökunta | Juhlat | Koulu | Lukioinfo | Multimediaa | Opiskelijat | Ops | Peda.net | Sivukartta | Toiminta | Ylioppilaat |

Sivun alkuun